Kanada povede výcvikovou misi v Iráku, spustí ji NATO

Armáda v Iráku

Armáda v Iráku Zdroj: Reuters

Armáda v Iráku
Armáda v Iráku
3
Fotogalerie

Kanada se první rok ujme velení nové výcvikové mise NATO v Iráku a přispěje do ní 250 příslušníky svých ozbrojených sil. Na summitu Severoatlantické aliance v Bruselu to oznámil kanadský premiér Justin Trudeau. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v podvečer potvrdil, že summit o spuštění mise podle očekávání rozhodl.

"Jsme odhodláni zabezpečit dosažené úspěchy v boji s Islámským státem a zabránit jim v návratu. Proto jsme dnes (ve středu) - jak nás požádala irácká vláda - spustili novou výcvikovou misi v Iráku," prohlásil Stoltenberg. Kanadské rozhodnutí ujmout se jejího velení ocenil. NATO podle něj také pomůže se založením profesionálních vojenských škol a akademií pro irácké síly.

NATO se už nyní na výcviku iráckých vojáků podílí, přímo v zemi například působí i čeští vojáci. Další výcvikové aktivity se odehrávají mimo irácké území.

Nově by od podzimu ale měly stovky aliančních instruktorů pomáhat na žádost irácké vlády přímo v zemi s cílem napomoci stabilizaci Iráku a boji s terorismem ve všech jeho formách a projevech.

Alianční odborníci budou k dispozici iráckému ministerstvu obrany a kanceláři tamního poradce pro národní bezpečnost a budou školit irácké vojenské instruktory.

Podle názoru NATO je totiž profesionální a odpovědný bezpečnostní sektor klíčem ke stabilitě Iráku i širšího regionu. Mimo státy NATO už zájem o zapojení oznámily také Austrálie, Finsko a Švédsko.

Summit také rozhodl o posílení alianční podpory snahám Jordánska a Tuniska o rozvoj jejich kapacit v protiteroristickém boji. "Jsme odhodláni pokračovat v boji proti terorismu, který musí být potírán koherentním, jednoznačným a dlouhodobým úsilím celého mezinárodního společenství," uvádí závěrečná deklarace summitu.