Kanada přijme do konce roku 2016 celkem padesát tisíc Syřanů

Ilustrační foto migrantů na lodi

Ilustrační foto migrantů na lodi Zdroj: ctk/AP

Kanada chce kromě dosud ohlášených 25 tisíc syrských běženců přijmout v nadcházejícím roce dalších 25 tisíc Syřanů. Podle BBC to potvrdil kanadský ministr pro přistěhovalectví a občanství John McCallum.

Kanada původně zamýšlela přijmout ještě letos 25.000 Syřanů, později ale kvůli problémům s přesídlením uprchlíků stanovila termín do konce února 2016. Ještě letos má do země přijet 10.000 Syřanů, prozatím jich do Kanady přicestovalo přes 1400, dalších přes 2200 lidí již povolení dostalo a nyní čeká na odlet.

McCallum nový závazek své země oznámil během návštěvy jordánské metropole, kde se setkal se syrskými rodinami, které se připravují na let do Kanady. „Každý v Kanadě čeká na setkání s vámi,“ řekl ministr jedné z rodin.

Kanadská vláda na přesídlení uprchlíků spolupracuje se soukromými sponzory, kteří část nákladů převezmou. V rámci státem financovaného programu mají přednost rodiny a ženy, samostatní dospělí muži se do výběru mohou dostat pouze v případě, že jsou homosexuálové, bisexuálové či transgenderové osoby, nebo pokud přijdou v doprovodu svých rodičů jako součást přijímané rodiny.