Kanada urychlí odbavování českých azylantů, konec víz se blíží

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Kristoferb, Wikimedia Commons

Kanada podle místních médií zrychlí vyřizování žádostí o azyl z České republiky. Česko se spolu s 26 dalšími zeměmi ocitlo na seznamu takzvaných bezpečných států, kde lidem ve srovnání s jinými částmi světa podle Kanaďanů obvykle nehrozí perzekuce.

Kanadské úřady v minulosti u žadatelů z těchto zemí dospívaly k závěru, že jejich žádosti jsou neodůvodněné. Nyní je proto budou posuzovat ve zkráceném řízení za 30 až 45 dní. Změna kanadské imigrační politiky otevírá cestu k ukončení vízové povinnosti pro Česko.

Ottawa ji zavedla v létě 2009 zhruba po dvou letech od jejího zrušení, a to kvůli vysokému nárůstu počtu žadatelů o azyl z České republiky. Šlo převážně o Romy, kteří si stěžovali na pronásledování a rasismus. Česká vláda krok Kanaďanů ostře kritizovala. Pohrozila také, že kvůli němu zablokuje jednání o obchodní dohodě mezi Evropskou unií a Kanadou.

„Považoval jsem za svoji povinnost korektně informovat kanadského premiéra, že za situace, kdy tady není změna vízového režimu, tak se sjednání této dohody ze strany České republiky může setkávat s celou řadou problémů a potíží včetně potíží s ratifikací v parlamentu, které jsou z politických důvodů naprosto pochopitelné,“ řekl například letos na jaře v Chicagu po jednání se svým kanadským protějškem Stephenem Harperem český premiér Petr Nečas.