Kanadskou Albertu sužuje rozsáhlý požár, letadla evakuují tisíce lidí

Rozsáhlý lesní požár v kanadské provincii Alberta

Rozsáhlý lesní požár v kanadské provincii Alberta Zdroj: ctk/ap

Rozsáhlý lesní požár v kanadské provincii Alberta
Rozsáhlý lesní požár v provincii Alberta vyvolal největší požární evakuaci v dějinách Kanaday
2
Fotogalerie
Lesní požár v kanadské provincii Alberta se během 24 hodin rychle rozšířil ze sta na 850 čtverečních kilometrů, což odpovídá zhruba dvojnásobku území Prahy. Záchranáři podle BBC letecky evakuují asi 8000 lidí, dalším 17 tisícům osob hrozí, že je plameny odříznou od jediné únikové cesty. Úřady zatím nehlásí žádné mrtvé a ani zraněné.

Západokanadská provincie ve středu vyhlásila stav ohrožení. Hasičům, kterých je nasazena už více než tisícovka, se ještě do čtvrtka dařilo bránit tomu, aby se požár rychle rozšiřoval. Meteorologové ale ve čtvrtek varovali před nepříznivým směrem větru, který pak následně plameny rychle rozšířil. Úřady v Albertě uvedly, že do boje s plameny nasadily zhruba 150 vrtulníků a přes dvacet letadel.

„Řeknu to přímo, hasičská letadla požár nezastaví,“ řekl Chad Morrison ze správy protipožární prevence. Dodal, že bez skutečně vydatného deště nebude možné plameny v nynějším suchém prostředí uhasit. Meteorologové uvádějí, že je zhruba 40procentní šance, že v sobotu bude pršet.

Symbolem požáru je město Fort McMurray, jehož obyvatelé museli nuceně opustit své domovy. Ve čtvrtek krizový štáb uvedl, že oheň zřejmě většinu města zničí. Fort McMurray leží zhruba 430 kilometrů severně od provinčního hlavního města Edmontonu.

Prozatím se evakuace dotkla asi 105 tisíc lidí, 25 tisíc z nich se přemístilo do oblastí severně od města a zbytek na jih. Kanadský premiér Justin Trudeau označil nucené opuštění města a dalších obcí za největší požární evakuaci v historii Alberty.
Úřady doporučují všem evakuovaným a těm, kteří před plameny prchají po vlastní ose, aby zamířili na jih, kde je lepší infrastruktura potřebná pro poskytnutí pomoci.

Během noci na dnešek záchranáři letecky přepravili z Edmontonu do Calgary asi osm tisíc lidí. Ještě ve čtvrtek úřady dospěly k závěru, že silnice pro odjezd do bezpečí je příliš riskantní, dnes ale uvedly, že podmínky v okolí silnice se zlepšily. Záchranáři mezitím zorganizovali nový evakuační konvoj, který dnes pojede i přes Fort McMurray, kde plameny zničily přes 1600 domů a dalších budov. V čele konvoje poletí vrtulník, který má odhalit nožné nebezpečí.