Kapitál na útěku: ze Španělska odteklo 220 miliard eur

euro, ilustrační foto

euro, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Španělé zevně ztratili zbytku důvěry ve svou vládu. Za od ledna do června ze země vyvedli rekordních 220 miliard eur kapitálu, uvedla tamní centrální banka. Odliv peněz se navíc stále zrychluje.

Ve stejném období loňského roku přitom ještě peníze proudily opačným směrem. V první půli roku 2011 v zemi přibylo 22,5 miliardy eur.

Nejvíce peněz převedli lidé za hranice v červnu, a to 56,6 miliardy eur. Oproti květnu je to o 15 miliard eur vyšší číslo. To, že tempo vyvádění peněz roste, dokazují i čísla za 12 měsíců do června 2012. Za tu dobu Španělsko opustilo 315,6 miliardy eur.

S tím souvisí i prudký pokles zisku tamních bank. Španělský bankovní svaz AEB uvedl, že v prvním pololetí místní banky vydělaly o 51,7 procenta méně. Zisky klesly především kvůli rozsáhlým odpisům nevymahatelných pohledávek z nesplácených hypoték. Jejich hodnota se v porovnání se stejným obdobím minulého roku zvýšila o 64 procenta na 16,5 miliardy eur.

V květnu získala španělská vláda 100 miliard eur z evropských fondů na rekapitalizaci svých bank. Bankia, která krizi španělských finančních ústavů odstartovala, bude podle vlastních údajů potřebovat 23,5 miliardy eur.

Kromě odlivu kapitálu Španělsko nadále trápí extrémně vysoká nezaměstnanost. Podle nejnovějších údajů Eurostatu v červenci dosáhla 25,1 procenta, což je vysoko nad evropským průměrem 11,3 procenta a vůbec nejvíce v celé EU. Ještě hůře jsou na tom lidé do 25 let. Ve Španělsku je bez práce více než polovina z nich.