Karavana tisíců středoamerických migrantů se má zastavit. Důvodem jsou zprávy o únosu dítěte

Koordinátoři karavany několika tisíc středoamerických migrantů vyzvali její členy, aby si na jihu Mexika odpočinuli. Migranti původně chtěli přesto pokračovat v cestě do Spojených států. Po zprávách o únosu dítěte z jejich řad si to však rozmysleli, informovala agentura AP.

Migranti uvedli, že v neděli uspořádají poradu v jihomexickém městě San Pedro Tapanatepec. V sobotu pozdě večer skupiny migrantů pobíhaly po ulicích a tvrdily, že bylo uneseno jedno migrantské dítě. Podobná událost v jejich řadách vyvolala paniku už při jedné z jejich předchozích zastávek, ale informace se nepotvrdily.

Většina migrantů dorazila v sobotu do města San Pedro Tapanatepec za úmorného vedra poté, co je federální policie na několik hodin pozdržela při jejich odchodu z předchozího stanoviště ve městě Arriaga.

Desítky z nich v San Pedru rovnou zamířily k řece Novillero, aby se umyly a zchladily. Další zašli na lékařské vyšetření, většinou s bolavými chodidly.

Podle AP jim zjevně poprvé nabídl přímou pomoc vládní úřad, konkrétně mexická agentura na ochranu migrantů Grupo Beta, která mimo jiné poskytovala vodu.

Mexiko předtím migrantům nabídlo pracovní povolení a přístřeší, pokud zůstanou na jihu země a zažádají si tam o status uprchlíka. Podle sobotních informací nabídku přijalo zhruba 1700 běženců, ale většina ji odmítla.

Takzvané karavany migrantů z Hondurasu, Salvadoru, Guatemaly či Nikaraguy se organizují už několik let. Cílem hromadné cesty je vyhnout se ve skupině nebezpečí, které při takové cestě hrozí jednotlivcům.

Nynější karavana vyrazila 13. října z města San Pedro Sula, které leží na severu Hondurasu u hranic s Guatemalou. Nyní je karavana na jihu Mexika a už překročila hranice státu Oaxaca. Karavana nyní podle odhadů čítá 4000 až 7000 uprchlíků.

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek oznámil, že povolává na hranice s Mexikem armádu, která má migrantům vstup do USA znemožnit.

Ministr obrany James Mattis prohlásil v letadle, kterým dnes mířil do Prahy na oslavy výročí vzniku Československa, že se připravuje vyslání vojáků k hranici a že na cestě je už i část materiálu.