Katalánci demonstrují za propuštění politiků z vězení, v ulicích je 300 tisíc lidí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Reuters

Do ulic Barcelony dnes vyšly statisíce lidí, kteří demonstrují za propuštění separatistických katalánských politiků Jordiho Sáncheze a Jordiho Cuixarta. Informovala o tom španělská média, která s odvoláním na policii odhadla počet demonstrantů na 300 tisíc až 350 tisíc. Politici jsou už půl roku ve vazbě kvůli obvinění ze vzpoury a soudce je odmítá propustit. Sánchez je přitom kandidátem na post katalánského premiéra, parlament však o něm nemůže hlasovat, dokud nebude na svobodě.

Dnešní protest svolaly odbory a organizace Katalánské národní shromáždění (ANC) a Ómnium, jejichž členy zadržení politici jsou. Podle deníku El País se do protestu zapojilo kolem 315 tisíc lidí, agentura Reuters počet demonstrantů odhadla na 350 tisíc.

Madrid tvrdí, že Katalánci nejsou ve vězení kvůli politickým názorům, nýbrž kvůli porušování španělské ústavy, která nedovoluje vyhlášení nezávislosti autonomní oblasti, ani referendum o takové otázce. Vyšetřovatelé uvádějí, že Sánchez i Cuixart se na přípravě říjnového referenda podíleli a že se provinili tím, že loni na podzim zorganizovali demonstrace proti zásahu španělské policie na úřadech katalánské vlády.

Referendem o nezávislosti Katalánska uspořádala vláda této autonomní oblasti loni 1. října přesto, že podle španělské vlády takové hlasování odporuje ústavě. Madrid se referendu snažil zabránit soudně i silou. Do Katalánska poslal tisíce policistů, kteří zabavovali volební lístky a volební urny a v den referenda bránili lidem ve vstupu do volebních místností. Několik stovek lidí bylo tehdy zraněno.

Katalánsko a celé Španělsko se dostaly kvůli referendu do politické krize - region nemá vládu, protože ji kvůli snahám o nezávislost Madrid sesadil. Přímou správu nad Katalánskem vykonává španělská vláda, která se jí hodlá vzdát až poté, co bude vytvořena nová katalánská vláda. Po prosincových volbách se ji ale regionálnímu parlamentu zatím nepodařilo ustavit.