Katalánští separatisté jdou znovu do ulic. Hrajete si s ohněm, vzkázal premiér

Protestní pochody v Katalánsku 1. října 2019

Protestní pochody v Katalánsku 1. října 2019 Zdroj: ČTK

Protestní pochody v Katalánsku 1. října 2019
Protestní pochody v Katalánsku 1. října 2019
Protestní pochody v Katalánsku 1. října 2019
Protestní pochody v Katalánsku 1. října 2019
5
Fotogalerie

Zastánci katalánské samostatnosti se vydali do ulic u příležitosti druhého výročí referenda o nezávislosti regionu, které Madrid odmítl uznat. V oblasti navíc roste napětí s blížícím se verdiktem soudu nad odbojnými politiky, padnout má v nejbližších dnech. Budoucnost Katalánska je zároveň jedním z důležitých témat blížících se španělských voleb.

V Gironě několik stovek protestujících házelo vejce na policejní stanici, převrhlo kontejnery s odpadem a skandovalo „Pryč s okupačními silami“. Hlavní pochod v ulicích Barcelony se však čeká až večer.

Dnešní akce jsou považované za jakýsi test současné síly separatistického hnutí v bohatém regionu, jehož 7,5 milionu obyvatel zůstává v názoru na nezávislost silně rozděleno. Na připomínku referenda se důkladně připravily bezpečnostní složky, policisté prováděli kontroly například na nádražích a dálnicích.

Už minulý týden zadrželi několik lidí, z nichž sedm skončilo ve vazbě s podezřením z přípravy násilných činů v den výročí. Zastánci nezávislosti jejich stíhání vnímají jako pokus španělských úřadů o kriminalizaci hnutí.

Ještě větší neklid v oblasti může nastat po vynesení rozsudku nad dvanácti politiky, kteří jsou stíhání za vzpouru v souvislosti s organizací referenda navzdory zákazu španělského ústavního soudu. Hrozí jim dlouholeté tresty. Proces skončil v červnu, čeká se, že verdikt padne nejpozději 16. října.

Na 11. října ohlásily dva katalánské odborové svazy stávku. Nepochybuje se o tom, že načasování souvisí s očekávaným rozsudkem. Jelikož ale zákon nedovoluje stávkovat z politických důvodů, formálně se odboráři bouří kvůli nevyslyšení požadavku na zvýšení minimální mzdy.

Katalánské téma v zemi také rezonuje v souvislosti s listopadovými volbami do španělského parlamentu. Favoritem klání je socialistická strana, které ovšem v posledních týdnech klesají preference. Její lídr a premiér Pedro Sánchez dává najevo, že je ohledně Katalánska připravený projevit stejnou rozhodnost jako jeho lidovecký předchůdce Mariano Rajoy.

Nedávno varoval Barcelonu, že nebude váhat na region znovu uvalit přímou správu z Madridu. „Žádáme hnutí za nezávislost, aby si nehrálo s ohněm,“ uvedl v úterý v rozhlasovém vysílání.