Katar dostal ultimátum. Má deset dní na splnění podmínek

Lidé demonstrující na podporu Kataru v tureckém Istanbulu

Lidé demonstrující na podporu Kataru v tureckém Istanbulu Zdroj: Reuters

Lidé demonstrující na podporu Kataru v tureckém Istanbulu
Lidé demonstrující na podporu Kataru v tureckém Istanbulu
Dauhá, Katar
Dauhá, Katar
Dauhá, Katar
11
Fotogalerie

Přerušení diplomatických vazeb s Íránem, zastavení vysílání televize Al-Džazíra a okamžité uzavření turecké vojenské základny v zemi vymáhají po Kataru Saúdská Arábie a další znepřátelené země. Vyplývá to ze seznamu požadavků, který dnes blokádou stižený Katar dostal prostřednictvím Kuvajtu. Na naplnění vůle svých kritiků má Katar deset dní.

Katar musí v daném termínu splnit všechny požadavky. S Tureckem, jenž je členem NATO, má také přerušit vojenskou spolupráci. Zároveň se od něj očekává vyplacení neupřesněné kompenzace.

Saúdská Arábie, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty 5. června přerušily s Katarem diplomatické styky i dopravní spoje. K podobným postihům později sáhly i další země jako Jordánsko a Jemen a nyní již Katar izoluje přes deset blízkovýchodních i afrických států.

Skupina kritizující Katar tvrdí, že malá, ale bohatá země podporuje radikální islamistické skupiny jako Muslimské bratrstvo či palestinský Hamas. Zároveň prý napomáhá šíitskému Íránu, který je hlavním regionálním rivalem sunnitské Saúdské Arábie.

Katar obvinění popíral a tvrdil, že blokáda je porušením mezinárodního práva. Katarský ministr zahraničí šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání dříve sdělil, že země kvůli tlaku svou zahraniční politiku nezmění. Jednání o ukončení sporu se kromě Kuvajtu snaží zprostředkovávat i Turecko, Maroko, Pákistán či Francie.

Ankara nedávno odsouhlasila posílení své vojenské posádky v Kataru, kde přibližně 150 tureckých vojáků působí od dohody z roku 2014. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zároveň označil blokádu Kataru za nepřijatelný trest smrti a odsoudil ji jako "nehumánní a proti islámským hodnotám".

Americké ministerstvo zahraničí před dvěma dny vyjádřilo rozpaky nad tím, že státy izolující Katar stále nepředložily seznam svých požadavků. Šéfdiplomat USA Rex Tillerson prohlásil, že doufá, že budou "rozumné a uskutečnitelné".

Podle některých analytiků se skupině kolem Rijádu nelíbí asertivní a otevřená politika Kataru. "Saúdská Arábie chce zůstat hlavním hráčem v Perském zálivu," domnívá se Ajham Kamal z poradenské agentury Eurasia Group. Za sporem je i katarská televize Al-Džazíra, která kritizuje autoritářská vedení některých arabských zemí. Saúdská Arábie a Jordánsko již pobočky této televize uzavřely.