Kataru vyprší ultimátum, požadavky arabských zemí asi nesplní

Katar zasáhla krize. Saúdská Arábie jej chce odříznout od světa

Katar zasáhla krize. Saúdská Arábie jej chce odříznout od světa Zdroj: Reuters

Katar zasáhla krize. Po hrozbě Saúdské Arábie ohledně uzavření hranice se vydali lidé do supermarketů nakoupit zásoby
2
Fotogalerie

S blížícím se vypršením lhůty, kterou daly země Perského zálivu Kataru na splnění svých požadavků poté, co s ním před měsícem přerušily diplomatické styky, čelí Katar možným dalším sankcím. Katarský ministr zahraničí šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání ale v sobotu zopakoval, že požadavky arabských států byly vytvořeny tak, aby byly odmítnuty. Dodal, že Katar je připraven "čelit možným důsledkům", ale je také připraven jednat. Ultimátum vyprší dnes v noci.

Dnes už katarská vláda žádný komentář neposkytla, napsala agentura AP. Připomněla, že šéf katarské diplomacie se v Římě setkal se svým italským protějškem Angelinem Alfanoem, který podpořil vyjednávací úsilí Kuvajtu.

Spor se snaží zmírnit také Spojené státy, které vyzvaly arabské země, aby byly otevřené jednání s Katarem. K dialogu v sobotu vyzval také Kreml, jehož šéf Vladimir Putin odděleně hovořil s vůdci Kataru a Bahrajnu.

Saúdská Arábie a její spojenci, kteří obvinili Katar z podpory terorismu, mimo jiné chtějí, aby země uzavřela televizi Al-Džazíra, přerušila kontakty s Íránem a ukončila podporu teroristických skupin. Katar nařčení z podpory terorismu odmítá a ultimátum považuje za zásah do své suverenity.