Kauza Transpetrol: Slovensko vyhrožuje Česku arbitráží

Česko vs Slovensko, ilustrační foto

Česko vs Slovensko, ilustrační foto Zdroj: Repro MobilMania.cz

Bratislava Mezi Slovenskem a Českem může dojít k bratrovražednému sporu. Kvůli roky se táhnoucí kauze Ignáce Iľčišina a slovenské státní firmy Transpetrol, která zajišťuje přepravu ropy ze Slovenska do okolních zemí.

Podnikatel z Vranova nad Topľou Ignác Iľčišin se v roce 1995 dostal sporným rozhodnutím daňového úřadu k 34 procentům společnosti Transpetrol. Toto Iľčišinovo vlastnictví stát jako právoplatný majitel podniku okamžitě soudně napadl. Přestože mu soudy dávaly za pravdu, Ilčišin oponoval rozporovými soudy. Soudní stání trvala roky. Bylo jich téměř třicet a prošla všemi soudními úrovněmi.

Iľčišin byl v roce 2009 žilinským okresním soudem odsouzen za podvod na osm let. Nejvyšší soud ho však po několika měsících osvobodil. A podnikatel dal o sobě hned vědět. V Praze vystavil směnku pro dvě své společnosti s cílem vymáhat dividendy z 34 procent akcií státního Transpetrolu, které si nárokoval. Směnku následně odkoupila pražská společnost CZ PAP specializující se na vymáhání pohledávek.

„Tuto pohledávku před čtyřmi lety firma koupila od zástavního věřitele, který měl podle slovenského práva nárok na výplatu dividendy. Tato výplata byla na návrh samotného Transpetrolu slovenskými soudy po tři roky zakázána,“ říká právní zástupce firmy CZ PAP Vladimír Jablonský.

A právě zde je podstata současného napětí mezi zeměmi. Ačkoli Městský soud v Praze a Nejvyšší soud ČR rozhodly, že je směnka neplatná, CZ PAP v dubnu tohoto roku uspěl u Ústavního soudu v Brně. Celá věc se tak vrací na městský soud a Transpetrol má v Čechách blokovány účty. Směnka je vystavena na 13 milionů eur, přičemž už nyní nedostal Transpetrol kvůli exekuci zaplaceno 5,5 milionu eur za přepravu ropy do Česka.

Slovensko hrozí sousedovi arbitráží v případě, že soudy potvrdí oprávněnost směnky. „Pokud česká strana umožní dotažení podvodu pana Iľčišina, nebude mít společnost Transpetrol jinou možnost než na základě odpovědnosti českého státu za nezákonnou exekuci vymáhat vzniklou škodu v mezinárodní arbitráži,“ varuje Transpetrol.

Ilčišin prodal podíl v Transpetrolu české firmě