Kazachstán vydá po 14 letech dluhopisy, poprvé podle nových pravidel

Hlavní město Kazachstánu Astana

Hlavní město Kazachstánu Astana Zdroj: CC BY-SA 2.0: jordan via Flickr

Po dlouholeté pauze se Kazachstán rozhodl půjčit si peníze na dluhopisových trzích. Země, která nabízí deseti a třicetileté bondy v amerických dolarech, tak jako první vyzkouší nová pravidla zavedená po nedávné argentinské krizi.

Astana si na trhu půjčí poprvé od roku 2000. Tehdy vydala dluhopisy za 350 milionů dolarů se splatností v roce 2007. Podle bank zajišťujících nynější transakce tentokrát Kazachstán nabídne úrok 4,3 a 5,4 procenta, přičemž chce získat nejméně miliardu dolarů, píše deník Wall Street Journal.

Podle Alexe Kožemjakina z fondu Standish Mellon bude o dluhopisy zřejmě velký zájem. „Samozřejmě si jsme vědomi politických rizik, ale celkově jsme z toho nadšeni,“ řekl. Investoři se totiž kvůli malému výnosu dluhopisů velkých zemí poohlížejí po rizikovějších investicích s vidinou většího zisku.

Například Ekvádor v červnu bez potíží udal desetileté dluhopisy za dvě miliardy dolarů, a to s nižším úrokem, než původně předpokládal. Země přitom před šesti lety vyhlásila bankrot.

Slovo většiny platí

Kazachstán se také stane první zemí zemí prodávající dluhopisy podle nových pravidel mezinárodní asociace ICMA. Organizace sdružující velké světové finanční instituce v reakci na nedávnou krizi v Argentině rozhodla, že při prodeji státních dluhopisů bude rozhodnutí většiny jejich držitelů závazné pro všechny.

Právě odpor některých investorů proti odepsání části státního dluhu se letos Argentině vymstil. Hedgeový fond Elliott Management seškrtání dluhu úspěšně napadl u amerického soudu. Ten poté zablokoval dalších splátek dluhu věřitelům, kteří se smířili s částečnou ztrátou investic. Buenos Aires muselo následně vyhlásit už druhou platební neschopnost od roku 2000.

Přijetí nových pravidel pro prodej dluhopisů je ovšem dobrovolné. Panují tak obavy, že se Kazachstán, který je na dluhopisových trzích vzácným návštěvníkem, stane jedním z mála státu, které je přijmou.