Kazašské nepokoje mají již 12 obětí, prezident vyhlásil výjimečný stav

Policisté zatýkají protestujícího v hlavním městě Kazachstánu Almáty

Policisté zatýkají protestujícího v hlavním městě Kazachstánu Almáty Zdroj: ctk/ap

Nepokoje, které od pátku zuří na západě Kazachstánu, si vyžádaly další oběť. Dalších 11 lidí bylo při nočních střetech demonstrantů s policií zraněno. Prezident Nursultan Nazarbajev vyhlásil výjimečný stav.

Nazarbajevův dekret platí až do 5. ledna a zakazuje stávky a protesty. Omezuje také pohyb lidí v okolí města Aktau, centra ropné oblasti na pobřeží Kaspického moře. Platí i zákaz nočního vycházení.

Celkově při neutichajících protestech zemřelo podle oficiálních údajů 12 lidí a počet zraněných se blíži stovce. Ochránci lidských práv ale tvrdí, že mrtvých je již 70 a zraněných více než 500. Pochybnosti nad oficiálními čísly vyjadřují i sami protestující. „Centrum pro dárcovství krve pracuje nonstop. Pokud by zemřelo jen deset lidí, proč by pracovali nepřetržitě,“ řekl agentuře Reuters jeden z demonstrantů.

Nepokoje v pátek zaměstnanci státní petrochemické firmy KazMunaiGas (KMG). Ta v létě téměř tisícovku z nich propustila v reakci na stávku za vyšší mzdy. Protesty v západokazašském regionu Mangistau, kde se soustředí tamní ropný průmysl, pokračují i dnes.

V Aktau se dnes navzdory výjimečnému stavu shromáždilo asi 500 demonstrantů. Jeden z nich pro Reuters řekl, že o práci přišel po 20 letech. „Byl jsme svářečem a přišel jsem o oko,“ sdělil. Protestující požadují, aby vláda stáhla vojsko z města Džanaödzen, kde nepokoje v pátek započaly. Demonstrace zažilo i hlavní město Almáty.

Největší ekonomice střední Asie vládne Nazarbajev přes dvacet let. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě jej vyzvala, aby nezneužíval moci při potlačování opozice a respektoval lidská práva.

Úřady tvrdí, že mají situaci pevně pod kontrolou. „Nevypukne tu žádná revoluce v arabském stylu. Kazachstán je klidný,“ prohlásil poradce prezidenta Jermuchamet Jertysbajev. „Stávky probíhají i v New Yorku či Káhiře… Lidé mají právo protestovat.“ KMG je vlastněna v Británii registrovanou společností KazMunaiGas Exploration Production a čínskou největší státní investiční firmou CITIC.