Kde jsou firemní šampioni střední a jihovýchodní Evropy? Hlavně v Polsku

Čerpací stanice Orlen

Čerpací stanice Orlen Zdroj: CC BY SA 2.0: Minale Tattersfield via Flickr

Polské společnosti s přehledem dominují žebříčku 500 největších firem ve střední a jihovýchodní Evropě podle výše tržeb v roce 2014. V první desítce mají Poláci pět zástupců a v celém žebříčku 170. S velkým odstupem následují Češi se 79 firmami, což bylo stejně jako loni. Žebříček CE TOP 500 zveřejnila společnost Deloitte.

Výrazné oslabení v důsledku ekonomické nestability zaznamenaly společnosti z Ukrajiny, jejichž zastoupení v žebříčku meziročně kleslo z 53 na 32. Maďaři měli v pětistovce největších podniků 66 zástupců, Rumuni 46 a Slováci 33 společností.

Přední místa regionálního žebříčku patří tradičně společnostem ze sektoru energetika a zdroje a výrobního sektoru. Podle firem patří první místo polské PKN Orlen, druhá je maďarská ropná firma MOL. Nejlepším českým zástupcem se stal popáté v řadě výrobce automobilů Škoda Auto, který obsadil třetí místo.

České tržby klesly

Celkové tržby českých firem v žebříčku CE TOP 500 se meziročně nepatrně snížily, a to o 3,7 na 112,6 miliardy eur. To odpovídá 16 procentům celkových tržeb všech 500 firem ve výši 682 miliard eur.

Nejvíce si v žebříčku oproti loňskému roku polepšily rumunský maloobchodní řetězec Auchan, slovenský provozovatel přenosové soustavy SEPS a chorvatský operátor distribuční soustavy HEP-Operator.

Z českých zástupců se v žebříčku největšími skokany roku stal importér automobilů Porsche ČR, dovozce tabákových výrobků a kuřáckých potřeb GECO a stavební firma Eurovia CS.

Žebříček 500 největších společností CE TOP 500 je sestaven podle konsolidovaných výnosů firem za fiskální rok 2014 z 18 zemí střední a jihovýchodní Evropy.

Největší společnosti východní Evropy podle tržeb
Pořadí Název společnosti Země
1. PKN Orlen Polsko
2. MOL Maďarsko
3. Škoda Auto Česko
4. Jeromino Martins Polska Polsko
5. PGNiG Polsko
6. Metinvest Ukrajina
7. AUDI Hungaria Motor Maďarsko
8. ČEZ Česko
9. Lotos Polsko
10. PGE Polsko
11. Volkswagen Slovakia Slovensko
12. Agrofert Česko
13. DTEK Ukrajina
14. Energorynok Ukrajina
15. RWE Supply & Trading CZ Česko
16. GE Infrastructure CEE Maďarsko
17. Naftogaz of Ukraine Ukrajina
18. KGHM Polsko
19. OMV Petrom Rumunsko
20. Orlen Lietuva Litva

Pramen: Deloitte