Kdo v Rusku tahá za nitky? Spojené státy zveřejnily seznam oligarchů, nové sankce neuvalí

Americké ministerstvo financí

Americké ministerstvo financí Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo financí Spojených států v pondělí místního času zveřejnilo seznam desítek ruských oligarchů a 114 politiků s úzkými vazbami na prezidenta Vladimira Putina. Americká administrativa proti nim ale nové sankce neuvalí. Seznam je zveřejněn v souladu se zákonem, který umožňuje postihnout Rusko za jeho údajné vměšování do amerických voleb v roce 2016, za porušování lidských práv a anexi ukrajinského poloostrova Krym.

Dokument, v kuloárech nazývaný Putinův seznam, podle agentury AP obsahuje jména osob napojených na politické kruhy v Rusku. Mezi politiky je jméno premiéra Dmitrije Medveděva, dále Putinových poradců a ministrů včetně ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Dále je na seznamu přes 90 oligarchů s majetkem dosahujícím u každého z nich až miliardy dolarů. Mezi nimi jsou miliardáři Roman Abramovič a Michail Prochorov.

Nejužší kruh kolem Putina je už zahrnut do sankcí z roku 2014, které byly uvaleny za anexi Krymu. Rozšířená verze zasahuje podle agentury Reuters hlouběji do ruské podnikatelské elity. Ministerstvo financí uvedlo, že měřítkem výběru byl majetek a "blízké vztahy k ruskému režimu".

Mezi podnikateli jsou například generální ředitelé bank Sberbank a VTB German Gref a Andrej Kostin a rovněž generální ředitel plynárenského gigantu Gazprom Alexej Miller.

Z Putinovy administrativy je na seznamu mluvčí Dmitrij Peskov a dvacítka prezidentových poradců. Z vlády pak následují jména tří desítek ministrů.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová v prohlášení napsala, že zákon a jeho plnění má odradit od obchodování se zbraněmi. "Domníváme se, že zahraniční vlády upustily od plánovaných nebo už ohlášených nákupů ruských obranných prostředků za miliardy dolarů," stojí v prohlášení.

Kongres loni prosadil zákon o rozšíření sankcí proti Moskvě. Prezident Donald Trump, který si přál vztahy s Ruskem zlepšit, zákon podle Reuters v srpnu podepsal neochotně.