Kerry k pádu boeingu: Důkazy jasně ukazují na separatisty a Rusko

John Kerry

John Kerry Zdroj: ctk

Záchranáři na místě letecké katastrofy malajsijského boeingu na východě Ukrajiny
Záchranář na místě letecké katastrofy malajsijského boeingu na východě Ukrajiny
Trosky sestřeleného malajsijského boeingu na východě Ukrajiny
Záchranáři na místě letecké katastrofy malajsijského boeingu na východě Ukrajiny
Těla obětí letecké katastrofy malajsijského boeingu na východě Ukrajiny
15
Fotogalerie
Západní státy zesílily tlak na Rusko za jeho podporu povstalců na východě Ukrajiny. Šéf americké diplomacie John Kerry přímo obvinil Moskvu z vyzbrojování separatistů, kteří podle něj sestřelili malajsijský letoun s 298 lidmi na palubě. Evropští státníci volají po zostření protiruských sankcí, na němž by se už v úterý mohli dohodnout ministři zahraničí EU.

„Důkazy svědčí o tom, že raketu proti malajsijskému letadlu odpálili ukrajinští separatisté, jimž zbraň dodalo Rusko,“ prohlásil Kerry televizní stanici CNN. Spojené státy na základě satelitních snímků vědí, kdy byla raketa odpálena a jakou měla dráhu. Ukrajina ji podle Kerryho vypálit nemohla.

„Víme jistě, že Ukrajinci v dané oblasti a v daném čase žádný takový systém neměli,“ řekl americký ministr. „Je docela jisté, že systém byl převezen z Ruska a předán separatistům,“ pokračoval Kerry. Informace, které mají USA k dispozici, podle něj očividně a jasně ukazují na separatisty.

V rozhovoru pro NBC Kerry také řekl, že vše, co se nyní děje, je skutečně groteskní. Ruský prezident Vladimir Putin prý jedná přesně opačně, než vyhlašoval, že bude jednat. Rusko podle ministra „podporuje separatisty, zásobuje separatisty, podněcuje separatisty a cvičí separatisty. Teď se musí postarat, aby se situace změnila.“

Nové sankce budou už v úterý

Zostření amerického slovníku zaznamenala dnes i Evropa, která v důsledku tragédie na východě Ukrajiny připravuje zesílení protiruských sankcí. Lídři Velké Británie, Francie a Německa se shodli na tom, že ministři zahraničí EU by měli vyhlásit nové protiruské sankce na svém úterním zasedání v Bruselu.

David Cameron, François Hollande a Angela Merkelová se rovněž dohodli, že zesílí tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby umožnil neomezený přístup záchranářů a vyšetřovatelů k místu pádu malajsijského letadla.

Dodávky ruských zbraní prý pokračují

John Kerry, který dnes poskytl interview všem hlavním zpravodajským televizím v USA. V rozhovoru pro TV Fox také potvrdil, že Rusko podle amerických informací přepravilo během posledního měsíce na Ukrajinu zhruba 150 kusů těžké vojenské techniky.

Z dodávek zbraní viní Rusko také Kyjev. Podle dnešního vyjádření mluvčího ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrije Lysenka Moskva nadále posílá proruským povstalcům na východě Ukrajiny těžké zbraně i jinou vojenskou techniku. Ukrajinská armáda zároveň informovala, že její pozice se v noci na dnešek staly terčem palby z ruského území.