Kerry: Moskva musí během hodin vyzvat separatisty k odzbrojení

Americký ministr zahraničí John Kerry

Americký ministr zahraničí John Kerry Zdroj: ctk/ap

Moskva musí "v příštích hodinách" prokázat dobrou vůli a vyzvat proruské milice na východě Ukrajiny k odzbrojení. Po setkání se svým francouzským protějškem Laurentem Fabiusem to v Paříži prohlásil americký ministr zahraničí John Kerry.

„Je nutné, aby Rusko v příštích hodinách ukázalo, že pracuje na odzbrojení separatistů a zapojení do legitimního politického procesu“, řekl Kerry.

Na východě Ukrajiny trvá křehké příměří, které má podle Kyjeva dát separatistům příležitost k odzbrojení. Tyto kroky jsou zároveň součástí mírového plánu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, jenž povstalcům slibuje svobodný odchod ze země a amnestii, pokud se nedopustili těžkých zločinů.

Ruský prezident Vladimir Putin mírový plán slovně podpořil a dokonce se vyslovil pro prodloužení týdenního příměří, aby znepřátelené strany měly víc času na vzájemné konzultace. Jejich výsledkem by podle Moskvy mělo být trvalé zastavení palby a propuštění všech rukojmích. Porošenko má dnes ve Štrasburku promluvit před Parlamentním shromážděním Rady Evropy.