Kerry potvrdil, že USA jsou ochotny jednat přímo s Íránem o Iráku

John Kerry

John Kerry

Spojené státy jsou podle ministra zahraničí Johna Kerryho připraveny jednat o Iráku s Íránem, s nímž ale Washington už desítky let neudržuje diplomatické styky. Kerry nevyloučil vojenskou spolupráci s Íránem a nasazení bezpilotních letadel proti islamistům v Iráku.

Kerry řekl, že nelze pochybovat o úmyslech radikálů postupujících nyní Irákem. Členové Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL) od minulého týdne obsazují sunnity obývané části severního Iráku a blíží se k Bagdádu. Jejich cílem je ustavit chalífát v severních částech Iráku a Sýrie.

Kerry řekl, že ISIL nemají v úmyslu škodit jenom v Iráku nebo v sousední Sýrii, ale také ve Spojených státech a Evropě. S Íránem USA neudržují diplomatické styky od začátku 80. let. Přímé rozhovory k Iráku by se mohly konat na okraj diplomatických jednání o íránském jaderném programu, která dnes začala ve Vídni.

Útok bezpilotními letadly

USA už minulý týden avizovaly, že jsou připraveny irácké vládě proti ISIL pomoci. Kerry dnes řekl, že se uvažuje o útoky vedené bezpilotními letadly.

Do Perského zálivu dnes vplula vojenská loď Mesa Verde s 550 příslušníky námořní pěchoty. Připojí se k letadlové lodi George H.W. Bush, jejíž posádce Pentagon nařídil plout do oblasti v sobotu. Obě plavidla mohou být použita k podpoře vojenské operace v Iráku.