Kim Čong-il se prý chystá na návštěvu Ruska

Kim Čong-il na návštěvě Moskvy v roce 2001.

Kim Čong-il na návštěvě Moskvy v roce 2001. Zdroj: wikimedia.org

Ruský Vladivostok se připravuje na návštěvu severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Ten by měl do města na dálném východě dorazit mezi středou pátkem a setkat se zde s ruským prezidentem Dimitrijem Medveděvem. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného činitele místní vlády.

Kim by měl dorazit ve svém obrněném vlaku, dodal úředník, který odmítl poskytnout další informace. Sdílnější nebyl ani gubernátor Primorské oblasti Sergej Darkin. „Nemohu komentovat, co se chystají udělat prezident či ostatní země. Brzy to zjistíte sami,“ sdělil pouze. Ruské ministerstvo zahraničí se k záležitosti odmítlo vyjádřit.

Minulý měsíc se v médiích objevily spekulace o tom, že severokorejský vůdce tajně navštívil Čínu. Oficiální místa to popřela, ale jihokorejská agentura Yonhap uvedla, že Kim procestoval Čínu, aby zkoumal „ekonomický rozvoj“. Peking je jedním z účastníků na zastavených šestistranných rozhovorech o severokorejském jaderném programu.

Těchto jednání se účastní i Rusko, ve Vladivostoku se tak mohlo jednat i na toto téma. Podle Reuters má ale Moskva na Kima mnohem menší vliv, než Čína. Vůdce KLDR Rusko naposledy navštívil v roce 2002, kdy byl také ve Vladivostoku.

Další účastníci šestistranných rozhovorů, Jižní Korea a Spojené státy, ve společné prohlášení minulý týden uvedly, že nepoleví v tlaku na KLDR. Ta musí podle jejich názoru nejprve prokázat změnu svého postoje, než budou jednání obnovena.

Velmoci účastnící se jednání se pokoušení Kim Čong-ila přimět, aby se vzdal svého jaderného programu. Výměnou za to nabízejí mezinárodní uznání a humanitární pomoc. Rozhovory ale již více než dva roky stojí.