Kim cválá na bílém koni na posvátnou horu. Je to předzvěst letu do vesmíru, tipují experti

Kim Čong-un

Kim Čong-un Zdroj: Reuters

Kim Čong-un
Kim Čong-un
Kim Čong-un
Kim Čong-un
Kim Čong-un
14
Fotogalerie

Nejbližší asistenti severokorejského vůdce jsou přesvědčení, že Kim Čong-un má v plánu realizovat velkou válečnou operaci. Dokládat to mají snímky Kima stoupajícího na bílém koni na horu Pektusan. Informuje o tom zpravodajská agentura Reuters.

„Jízda na koni u Pektusanu je významnou událostí v historii korejské revoluce,“ komentovala severokorejská státní agentura KCNA.  

Byli svědky velkého okamžiku plného radostných emocí, proto jsou jeho nejbližší spolupracovníci přesvědčeni, že severokorejský vůdce učiní krok, který znovu ukáže velkou sílu jeho země a bude znamenat vývoj v korejské revoluci, cituje agentura Reuters oficiální prohlášení.

Pektusan je nevyšší horou v KLDR a zároveň je považována za posvátnou, podle oficiální legendy se na ní narodil Kim Čong-il, zastává proto významné místo v severokorejské státní mytologii.

Co přesně bude operace zahrnovat, není jasné. Zahraniční analytici a odborníci na severokorejský režim tuto cestu považují za symbolický nesouhlas. „Jde o vyjádření symbolického vzdoru,“ uvedl Joshua Pollack z Middleburského institutu mezinárodních studií v Kalifornii.

Severokorejský vůdce tak podle něj podtrhuje svoje rozhodnutí postavit se mezinárodním sankcím a tlaku ohledně vývoje jaderných zbraní a balistických střel. Zároveň může toto gesto přinášet jistá očekávání jeho politických kroků do příštího roku.

Na konci roku 2017 totiž Kim navštívil Pektusan pár dní poté, co Severní Korea odpálila největší mezikontinentální balistickou raketu.

Posvátná hora Pektusan u hranic KLDR s Čínou:

Existují ale i názory, že rétorika oficiální zprávy má ekonomický podtext. Odborníci se domnívají, že KLDR má v plánu zahájit lety do vesmíru a demonstrovat tak svoji hospodářskou sílu.

Analytici se nicméně shodují v tom, že zpráva i snímky Kima na bílém koni byly vytvořeny tak, aby měly co největší propagandistický efekt.