Místo hotelu nástroj propagandy. Nejvyšší prázdná budova na světě stojí v KLDR

Hotel Ryugyong v severokorejském hlavním městě Pchjongjangu

Hotel Ryugyong v severokorejském hlavním městě Pchjongjangu Zdroj: profimedia.cz

The Ryugyong Hotel, KLDR
The Ryugyong Hotel, KLDR
The Ryugyong Hotel, KLDR
The Ryugyong Hotel, KLDR
Hotel Ryugyong v severokorejském hlavním městě Pchjongjangu
30
Fotogalerie

Původně měl pojmout 3000 pokojů a pět otáčivých restaurací s panoramatickým výhledem na Pchjongjang. Z velkolepých plánů ale sešlo a hotel Ryugyong v severokorejské metropoli se ani po 34 letech od zahájení výstavby nepodařilo otevřít. Pyramida, která svými 330 metry předčila i slavnou Eiffelovku, je tak nejvyšší opuštěnou budovou na světě.

Zatímco plánované výšky, 340 metrů a 105 pater, dosáhl objekt už v roce 1992, tedy přesně pět let od prvního kopnutí do země, dalších 16 let se nad městem tyčil jen skelet bez oken a fasád. Později betonovou strukturu, která si v mezidobí vysloužila přezdívku „hotel hrůzy“, obložili kovem a sklem.

Projekt zásadní modernizace Masarykova nádraží

Video placeholde
• Správa železnic

Po šestnáctileté leté pauze v roce 2008 se na pyramidě opět začalo stavět, a to ve spolupráci s egyptskou společností Orascom. Do betonové konstrukce se instalovaly skleněné a kovové panely v hodnotě 180 milionů dolarů. Hotel tak získal nejenom elegantnější vzhled, ale i provozovatele.

Na konci roku 2012 německá společnost provozující síť luxusních hotelů Kempinski, oznámila, že hotel otevře do půl roku. Ani tentokrát ale na jeho zprovoznění nedošlo, o několik měsíců později společnost prohlásila, že vstup na severokorejský trh zatím není možný.

Prohlédněte si fotogalerii:

Pyramida svému původnímu účelu neslouží dodnes. A místo hotelu funguje s nainstalovanými LED diodami jako největší světelná šou a především jako nástroj propagandy. Čtyřminutové video promítané na fasádě přibližuje historii země a propagandistická hesla nebo severokorejskou vlajku.

KLDR se navzdory politickému režimu stala v poslední dekádě relativně oblíbenou turistickou destinací. Individuální turistika přesto zatím není možná. Návštěvy KLDR organizují cestovní kanceláře, které zajišťují potřebnou administrativu. V Česku jde aktuálně o China Tours, Eso travel nebo Nomad.

Světelná šou jako nástroj propagandy