Kim stupňuje napětí, nařídil pohotovost raketovým jednotkám

Vojenská přehlídka v KLDR

Vojenská přehlídka v KLDR Zdroj: profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un ve zjevné reakci na přelet dvou amerických "neviditelných" bombardérů nad Jižní Koreou nařídil svým raketovým vojskům bojovou pohotovost k útoku na americké vojenské základny v Jižní Koreji a v Tichomoří. Podobné hrozby znějí z Pchjongjangu už od počátku měsíce. I když je výzbroj KLDR zřejmě zastaralá, prohlašují Američané, že berou severokorejské hrozby vážně.

Tisíce Severokorejců se dnes sešly na hlavním náměstí v Pchjongjangu, kde se konalo shromáždění na podporu výzvy Kim Čong-una do zbraně proti Spojeným státům. Se skandováním „Smrt americkým imperialistům“ a „Smeťte americké agresory“, pochodovali vojáci a studenti 90 minut po Kim Ir-senově náměstí v centru Pchjongjangu.

Státní sdělovací prostředky už časně ráno informovaly, že Kim Čong-un svolal mimořádné vojenské zasedání. Po půlnoční schůzce s nejvyššími veliteli pak podle tiskové agentury KCNA podepsal příslušné rozkazy o uvedení raket do pohotovosti. Vůdce prý usoudil, že „za stávající situace nastal čas zúčtovat s americkými imperialisty“.

Podle KCNA vůdce na závěr schůzky s veliteli „podepsal plán technické přípravy strategických raket lidové armády a vydal rozkaz setrvat v pohotovosti k palbě, aby mohly kdykoliv udeřit proti Spojeným státům, jejich vojenským základnám na operačním bojišti v Tichém oceánu, včetně Havaje a Guamu, jakož i proti základnám v Jižní Koreji“.

Kimova odpověď na let amerických bombardérů přišla nezvykle rychle, píše Reuters. KLDR disponuje zastaralými raketami ze sovětské éry, které jsou s to zasáhnout Jižní Koreu, zatímco severokorejské rakety delšího doletu jsou považovány za neprověřené. Teoreticky by mohly zasáhnout americké základny v Japonsku či na ostrově Guam.

Spojené státy podle ministra obrany Chucka Hagela berou bojechtivá prohlášení mladého severokorejského vůdce vážně a jsou odhodlány čelit „jakékoliv eventualitě“.

Americké letectvo ve čtvrtek vyslalo k cvičnému přeletu nad Jižní Koreou dva své bombardéry B-2, které jsou vybaveny technologií stealth znesnadňující zachycení radary. Podle Spojených států šlo o odstrašující misi v době stupňujícího se napětí na Korejském poloostrově. K němu přispěl únorový severokorejský jaderný test a hrozby útoků na Jižní Koreu a USA ze strany Pchjongjangu.

Bombardéry byly nasazeny v rámci probíhajícího americko-jihokorejského společného vojenského cvičení Foal Eagle, které začalo 1. března a skončí 30. dubna. Manévry vyvolaly rozhořčení Severní Koreje, stejně jako nedávné zpřísnění sankcí v Radě bezpečnosti OSN, které je reakcí na třetí jadernou zkoušku KLDR.

Severní Korea v posledních dnech pohrozila preventivním jaderným útokem na Spojené státy a zamířila rakety a dělostřelectvo na vojenské základny USA. Pchjongjang vypověděl všechny dohody o neútočení s Jižní Koreou a ve středu přerušil horkou linku mezi armádami obou Korejí, jakož i americkou armádou. Stoupá tak riziko, že dojde k mylnému vyhodnocení kroků druhé strany a k chybné reakci.

Za agresivní rétorikou Pchjongjangu může být podle analytiků i snaha upevnit postavení severokorejského vůdce Kim Čong-una, který převzal moc v prosinci 2011 po smrti svého otce, i snaha zachovat vliv armády a zajistit pokračování jaderného a raketového programu.