Kiska jmenoval Pellegriniho slovenským premiérem

Andrej Kiska a Peter Pellegrini

Andrej Kiska a Peter Pellegrini Zdroj: ČTK

Slovenský prezident Andrej Kiska jmenoval dosavadního vicepremiéra Petera Pellegriniho předsedou nové vlády, kterou po demisi premiéra Roberta Fica vytvořila stávající tříčlenná koalice. Fico rezignoval před týdnem v zájmu vyřešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Kromě Pellegriniho Kiska jmenuje ještě dopoledne i členy nového kabinetu, ve kterém bude pokračovat většina dosavadních ministrů.

V 15členném kabinetu dojde k výměně na šesti postech. Kromě premiéra bude mít Slovensko i nového místopředsedu vlády pro investice a informatizaci, dále ministry vnitra, spravedlnosti, kultury a zdravotnictví.

Očekává se, že parlament vysloví Pellegriniho vládě důvěru. Koalice Směru-sociální demokracie, Slovenské národní strany a strany Most-Híd má v parlamentu většinu.

Jmenování nové vlády počátkem týdne oddálil nesouhlas hlavy státu s prvním návrhem složení vlády. Kiska přijal až novou variantu, ve které koalice na funkci ministra vnitra místo Jozefa Ráže mladšího, syna známého zpěváka, navrhla dosavadního ministra zdravotnictví Tomáše Druckera.