Klan Kennedyů se vrací na politickou scénu

Joseph Kennedy III

Joseph Kennedy III Zdroj: profimedia.cz

Do první ligy americké politiky Kennedyové vstoupili v 60. letech minulého století - zleva senátoři Robert a Edward Kennedyové, vpravo prezident John Fitzgerald Kennedy. (Foto Profimedia)
Momentka z Oválné pracovny Bílého domu - prezident John F. Kennedy se svým osmnáctiměsíčním synem Johnem juniorem.  (Foto Profimedia)
Snímek pořízený 22. listopadu 1963 před polednem v texaském Dallasu. Jen o několik minut později prezident John F. Kennedy zemřel na následky atentátu.  (Foto Profimedia)
V otevřené limuzíně se svým manželem jela i Jacqueline Kennedyová. O několik hodin později již jako vdova v prezidentském letadle přihlížela prezidentskému slibu Kennedyho nástupce Lyndona Johnsona. (Foto Profimedia)
Kennedyová se po smrti svého manžela vdala za řeckého magnáta Aristotela Onassise.  (Foto Profimedia)
10
Fotogalerie
Když z Kongresu odešel Patrick Kennedy, psalo se o konci jedné éry americké politiky. Rodina Kennedyů měla v Kongresu nejméně jednoho svého zástupce od roku 1947. Nyní se ale slavný klan vrací. Joseph Kennedy III. vyhrál v Massachusetts.

Nově zvolený kongresman je vnukem dlouholetého senátora Roberta F. Kennedyho, který byl mladším bratrem prezidenta Johan Fitzgeralda. Do politického života vstupuje jako první ze své generace Kennedyů.

Joseph Kennedy jasně vyhrál demokratické primárky a neméně snadno porazil svého republikánského rivala Seana Bielata. Demokrati prominentního kandidáta nasadili v obvodě, v němž byl republikán naposledy zvolen v roce 1944. Kennedy nahradí veterána Kongresu Barneyho Franka.

„Každý z nás chce mít šanci, příležitost dostat ze sebe no nejlepší, šanci vybudovat život, na který můžeme být hrdí,“ řekl Kenendy agentuře Reuters. Podle prozatímních výsledků získal 62 procent hlasů, Bielat jen 36 procent.

„Joe Kennedy si povede skvěle,“ komentoval vítězství svého nástupce Frank. „Je to velmi schopný, velmi angažovaný muž, který navíc má rodinné jméno, které mu v obvodě pomůže…Bude velmi vlivný,“ předpověděl.

Před vstupem do nejvyšší politiky byl Kennedy prokurátorem v Massachusetts. Dva roky působil v dobrovolnické organizaci Peace Corps v Dominikánské republice. Pracoval také ve volebním štábu svého prastrýce Edwarda Kenendyho při jeho poslední obhajobě senátorského křesla.