KLDR dnes raketu kvůli počasí nejspíš nevypustí

Kontrolní centrum nedaleko Pchjongjangu, z něhož se řídí start rakety

Kontrolní centrum nedaleko Pchjongjangu, z něhož se řídí start rakety Zdroj: ctk

V noci na dnešek SELČ se otevřelo startovací okno pro vypuštění severokorejské rakety se satelitem do vesmíru. Vzhledem k nepříznivým povětrnostním podmínkám je však vysoce nepravděpodobné, že by raketa dnes odstartovala. Uvedla to japonská agentura Kjódó s odvoláním na nejmenovaný vládní zdroj.

„Počasí je špatné, navíc teď už vypršel čas, který byl k vyslání rakety pro dnešní den stanoven,“ řekl zmíněný zdroj.

KLDR sdělila mezinárodním leteckým, námořním a telekomunikačním úřadům, že raketa, jež má vynést na oběžnou dráhu družici, odstartuje mezi 12. a 16. dubnem. Start by se měl uskutečnit v době od 7:00 do 12:00 místního času (od půlnoci do 5:00 SELČ).

Pchjongjang dnes nijak neupřesnil čas kontroverzního startu rakety, který Západ považuje za záminku pro test severokorejských raketových zbrojních technologií. V roce 2009 KLDR při podobné situaci vyslala svou raketu v druhý den pětidenního startovacího okna, připomněla agentura AP.

Severní Korea opakovaně prohlašuje, že raketa Unha-3 bude vypuštěna s mírovými účely a jejím jediným úkolem bude vynést na orbitu komunikační družici Kwangmjongsong-3 (Jasná hvězda-3). Ta má na Zemi posílat informace o úrodě, lesním bohatství, přírodních zdrojích a počasí v KLDR.

Na důkaz své „otevřenosti“ severokorejský komunistický režim pozval do vesmírného střediska Tongčchangri údajně až 200 zahraničních novinářů a v metropoli Pchjongjangu instaloval v tiskovém středisku velkou obrazovku, kde mohou další reportéři start sledovat.

V pondělí Pchjongjang oznámil, že veškeré přípravy ke startu rakety byly dokončeny a že nosič je již na rampě na základně, která se nachází v provincii Pchjongan pukto na poloostrově Čcholsan asi 50 kilometrů od čínské hranice.