KLDR odpálila čtyři rakety krátkého doletu, zatím se neví kam

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Severní Korea dnes odpálila čtyři rakety krátkého doletu. Informovala o tom jihokorejská tisková agentura Jonhap s odvoláním na jihokorejské ministerstvo obrany. Zatím není jasné, kam rakety směřovaly. Komunistický režim zřejmě reagoval na společné cvičení jihokorejské a americké armády.

Podle agentury Jonhap byly střely vyslány v 17:42 místního času (9:42 SEČ) z východního pobřeží KLDR a směřovaly nad moře. Odpaliště se nacházelo v horské lokalitě nedaleko hranice s Jižní Koreou, upřesnil nejmenovaný představitel ministerstva.

Test se uskutečnil v době, kdy v oblasti probíhají jihokorejsko-americké vojenské manévry. Ty Pchjongjang označuje za nácvik k invazi a často je provází výhrůžnými gesty adresovanými Spojeným státům a Jižní Koreji.

KLDR čelí dlouhému seznamu sankcí za porušování rezolucí OSN, které jí raketové a nukleární zkoušky zakazují. Poslední jaderný test uskutečnila Severní Korea v únoru 2013.

KLDR a testování raket
Severokorejská armáda odpalovala loni v květnu rakety krátkého doletu do Japonského moře. Pravděpodobně šlo tehdy o typ KN-02 s předpokládaným doletem 120 kilometrů.
V září pak vyšlo najevo, že Severokorejci v létě znovu testovali motory raket dlouhého doletu. Satelitní snímky pořízené koncem srpna nad základnou v Sohe ukázaly přítomnost raketového odpalovacího zařízení, pohonných nádrží a také spálené vegetace v okolí.