KLDR odstřihla armádní horkou linku do Soulu, ve válce prý ztratí smysl

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Severní Korea dnes oznámila, že odpojila horkou linku, která zajišťovala naléhavou komunikaci mezi armádami obou Korejí. Stalo se tak jen několik dní poté, co KLDR zrušila horkou linku mezi vládami v Pchjongjangu a v Soulu.

„Od této chvíle je veškerá komunikace mezi armádami Severu a Jihu přerušena,“ uvedla oficiální severokorejská tisková agentura KCNA s odvoláním na vysokého představitele severokorejské armády. „V této situaci, kdy může každým okamžikem vypuknout válka, není důvod toto spojení dále udržovat,“ dodala KCNA.

Agentura AP upozornila, že vojenskou horkou linku země využívaly mimo jiné k zajištění bezpečného cestování stovek Jihokorejců přes hranici do společného průmyslového komplexu Kesong na území KLDR. Dnes bylo v Kesongu v práci více než 900 Jihokorejců.

Horkou linku mezi vládami obou Korejí odstřihl Pchjongjang v polovině března. Toto spojení, zřízené v roce 1971, přerušil Sever již pětkrát, naposledy v roce 2010.

Severní Korea vystupňovala v poslední době své hrozby. V únoru uskutečnila svůj třetí jaderný test, za což byla Radou bezpečnosti OSN potrestána zpřísněním sankcí. V reakci na to KLDR mimo jiné vypověděla všechny dohody o neútočení s Jižní Koreou a pohrozila Spojeným státům preventivním jaderným útokem.