KLDR otevře Kesong, Jižní Korea nakonec souhlasí s jednáním

Severokorejská průmyslová zóna Kesong

Severokorejská průmyslová zóna Kesong Zdroj: CC BY-SA 3.0: Nicor

Znovuotevření průmyslové oblasti Kesong, kterou společně spravují Severní i Jižní Korea, se blíží. Severní Korea oznámila, že se rozhodla oblast otevřít pro jihokorejské firmy. Jednání o normalizaci provozu navrhuje na příští týden.

Prohlášení Severní Koreje přišlo asi 90 minut poté, co jižní soused oznámil, že bude chtít kompenzovat ztráty svých firem, které v oblasti působí. Celkem požaduje 250 milionů dolarů.

Jižní Korea ve své reakci uvedla, že je připravena zahájit nová jednání o této záležitosti. „Přijímáme návrh Severu na schůzku o normalizaci provozu v komplexu, která by se měla uskutečnit 14. srpna,“ konstatoval mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení.

Dosud se konalo šest kol rozhovorů o znovuotevření komplexu, který poslední stalinistické diktatuře poskytoval vítaný zdroj tvrdé měny a nemalé zisky. Z jednání ale dosud vyplynuly jen mizivé výsledky a Jižní Korea v této souvislosti prohlásila, že jí „dochází trpělivost“.

Společná průmyslová zóna Kesong vznikla na hranicí obou států v roce 2004. Působilo zde 123 jihokorejských firem. Doposud přežila všechny předchozí krize. Letos v dubnu byla uzavřena kvůli stupňujícímu se napětí po únorovém jaderném testu KLDR.