KLDR popravila strýce vůdce Kim Čong-una. Prý chystal převrat

Čang Song-tchek přišel o moc, jeho poradci byli popraveni.

Čang Song-tchek přišel o moc, jeho poradci byli popraveni. Zdroj: CTK

Severní Korea dnes oficiálně potvrdila, že donedávna vlivný strýc vůdce Kim Čong-una, Čang Song-tchek, byl vojenským tribunálem odsouzen k smrti za velezradu a hned po vynesení rozsudku popraven. Oznámila to severokorejská agentura KCNA, která označila bývalého mentora severokorejského vůdce za zrádce "horšího než pes". Čang údajně připravoval "státní převrat".

Bílý dům reagoval na oznámení prohlášením, že tato poprava je dalším důkazem brutality severokorejského režimu. Spojené státy nyní velmi pečlivě sledují vývoj v KLDR a konzultují situaci se spojenci v regionu, uvedl podle agentury Reuters Bílý dům.

Zpráva o Čangově popravě přišla jen pár dnů poté, co Severní Korea v pondělí oficiálně potvrdila mocenský pád Kimova strýce Čang Song-tcheka, který zastával funkci místopředsedy Komise národní obrany a byl označován za druhého nejmocnějšího muže v zemi. Severokorejská televize rovněž v pondělí ukázala snímky Čangova zatčení dvěma uniformovanými muži, které se údajně odehrálo na nedělním zasedání politbyra vládnoucí Korejské strany práce.

Po smrti Kim Čong-ila, otce stávajícího vůdce KLDR, koncem roku 2011 Čang pomáhal teprve třicetiletému Kim Čong-unovi při upevňování moci. Podle řady analytiků Čang se svou manželkou Kim Kjong-hi (sestrou Kim Čong-ila) ve skutečnosti Severní Koreji vládl. V pondělí však KLDR oznámila, že byl sesazen ze svých funkcí, protože vedl „kontrarevoluční frakci“, byl zkorumpovaný, narkoman a sukničkář.