KLDR si klade podmínky pro zahájení dialogu se zbytkem světa

Kim Čong-un

Kim Čong-un Zdroj: ctk

KLDR požaduje zrušení sankcí, které na ni uvalila OSN kvůli jaderným a raketovým testům. Pchjongjang také vyzval USA a Jižní Koreu, aby zastavily vojenské akce na Korejském poloostrově. Pokud svět splní podmínky severokorejského režimu, bude komunistická země ochotna zahájit dialog o ukončení svého jaderného programu. Uvedla to dnes státní tisková agentura KCNA.

„Nejprve musí být zrušeny rezoluce o sankcích Rady bezpečnosti OSN, které byly vykonstruovány z nespravedlivých důvodů,“ uvedl severokorejský režim v prohlášení zveřejněném agenturou. Podle vyjádření Pchjongjangu se jen zastavením vojenských akcí Washington a Soul vyhnou odvetě ze strany Severní Koreje.

KLDR v posledních týdnech stupňovala agresivní rétoriku a spekulovalo se o tom, že se chystá na další jaderný či raketový test. Pchjongjang pohrozil Spojeným státům, Jižní Koreji a Japonsku jaderným útokem poté, co Rada bezpečnosti OSN uvalila na režim nové sankce. Severní Koreji jsou rovněž trnem v oku každoroční společné vojenské manévry USA a Jižní Koreje, které mají trvat až do konce dubna.

Kim Čong-un hraje o uznání a moc. Může uspět?