KLDR vypálila neznámou střelu, technologické akcie znovu rostou 

Severní Korea dnes odpálila blíže neurčenou střelu do moře východně od svých břehů.

Severní Korea dnes odpálila blíže neurčenou střelu do moře východně od svých břehů. Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

KLDR vypálila neurčenou střelu  

Severní Korea dnes odpálila blíže neurčenou střelu do moře východně od svých břehů, oznámily světové agentury s odvoláním na prohlášení jihokorejské armády. Soul zatím neupřesnil, o jaký typ střely podle něj jde. Japonská pobřežní stráž se domnívá, že mohlo jít o balistickou raketu. KLDR tak pokračuje v sérii testů, se kterými začala před několika týdny, podotkla agentura AFP.

V polovině září KLDR zkušebně odpálila dvě balistické rakety, které dopadly do vod mezi Japonskem a Korejským poloostrovem. O dva dny dříve oznámila, že otestovala novou řízenou střelu dlouhého doletu. Podobné testy tehdy provedla poprvé po šesti měsících, poznamenala už dříve agentura AP. Testy balistických raket zakazují KLDR rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Alibaba má svůj čip 

Čínský gigant Alibaba představil nový procesor, díky němuž by měl být konkurenceschopnější v oblasti cloudových služeb, ve kterých na světě dominují společnosti Microsoft a Amazon. Alibaba vidí v cloudovém segmentu klíčový prostor pro další růst, uvádí americká CNBC. 

Nový čip se jmenuje Yitian 710 a bude fungovat na serverech zvaných Panjiu. Procesory nebudou na prodej přímo zákazníkům, ale klienti si budou moci koupit služby, které budou fungovat na principu této technologie. Servery Alibaby fungují pro provozování technologií umělé inteligence a jako úložiště. Alibaba nebude přímo čipy vyrábět, ale vyvinula je. Prozatím není jasné datum, kdy půjde Yitian 710 do provozu. 

Z trhů a burz 

Americké akcie včera uzavřely smíšeně. Indexy S&P 500 a Nasdaq posílily díky růstu nejvýznamnějších technologických a komunikačních firem. Nové produkty představila společnost Apple.

Akciový index S&P 500 se zvýšil o 0,34 procenta na 4486,46 bodu a index Nasdaq Composite vzrostl o 0,84 procenta na 15 021,81 bodu. Dow Jonesův index se snížil o 0,10 procenta a uzavřel na 35 258,61 bodu.

Tweet dne 

„Byl to impozantní mezinárodně uznávaný státník,“ řekl ke smrti bývalého ministra zahraničí Colina Powella britský premiér Boris Johnson.

Stane se dnes 

  • Evropská komise zahájí konzultace s členskými státy Evropské unie o možné reformě rozpočtových a dluhových pravidel, jejichž platnost pozastavila kvůli koronavirové krizi.
  • Poslanci projednají nedávný kontroverzní verdikt polského ústavního soudu, podle nějž jsou některé části základních smluv EU v rozporu s polskou ústavou. Rozpravy se zúčastní polský premiér Mateusz Morawiecki a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
  • Maďarská centrální banka oznámí výsledek zasedání své bankovní rady. Očekává se, že zvýší základní úrok o 0,15 bodu na 1,80 procenta.
  • Čtvrtletní výsledky zveřejní Netflix, Ericsson, Procter & Gamble a Johnson & Jonhson.