Apple přenesl design iPhonů do MacBooků Pro. Displej naopak mají z iPadu Pro

Nový MacBook Pro.

Nový MacBook Pro. Zdroj: Apple

Nové AirPods budou podporovat technologii Spatial Audio.
Nové AirPods budou podporovat technologii Spatial Audio.
Nové AirPods budou podporovat technologii Spatial Audio.
Nové AirPods budou podporovat technologii Spatial Audio.
Apple prezentaci nepodcenil.
26
Fotogalerie

Hudba a Mac. V duchu těchto dvou produktových linií proběhla podzimní akce Applu, která nesla pojmenování Unleashed. Dočkali jsme se tedy nového plánu předplatného Apple Music, nových barevných variant HomePodu mini, bezdrátových sluchátek AirPods a především nových přenosných počítačů MacBook Pro ve dvou jejich velikostech displeje.

Kdo jiný by mohl uvést událost společnosti Apple než CEO Tim Cook. Udělal tak z exteriéru Apple Parku a bylo na něm na první pohled vidět, že z toho, co nám chce ukázat, má radost. Celé virtuální představování trvalo jen 50 minut. Oněch 50 minut ale bylo skutečně nabitých, bez zbytečného prostoru pro prázdná hesla a fráze. Na druhou stranu výsledné pocity mohou být smíšené.

Je tomu především proto, že HomePod mini v jeho třech nových barvách stejně není v České republice oficiálně dostupný, že na sluchátka AirPods 3. generace jsme čekali neúměrně dlouho, a že i když jsou nové MacBooky Pro skutečně úžasné stroje, jsou stejně tak i kontroverzní. Samozřejmě za to může především výřez v displeji, který si Apple dovolil z velkých výrobců nasadit do svého počítače jako první, ale i cena jeho řešení.

Duo nových čipů

Než přišly na scénu nové MacBooky Pro, Apple se věnoval své evoluci v rámci čipů. Loni jsme viděli revoluci v podobě Apple Silicon čipu M1, který prvně nasadil do 13“ MacBooku Pro, MacBooku Air, stolního počítače Mac mini a letos na jaře i do 24“ iMacu. Pokud se chce postupně zbavit strojů s procesory Intel, byly profesionální přenosné počítače jednoduše na řadě.

Společnost tak představila hned dva své čipy – M1 Pro a M1 Max vyráběné 5nm technologií. První nabízí 10jádrové CPU, ve kterém je 8 jader vysoce výkonných a 2 jsou úsporná. Druhý má 10jádrové CPU a 32jádrové GPU. Čipy Applu se vyznačují energetickou úsporností, takže, jak Apple říká, i když jsou 1,7× výkonnější než PC čip, jsou o 70 % úspornější.

Duo nových profi MacBooků

Apple napravuje své staré chyby. Nefunkční motýlkové klávesnice jsme se zbavili již dříve, nyní dala společnost definitivní sbohem i Touch Baru, tedy dotykovému panelu místo funkčních kláves, který představil v roce 2016, a který zas tak úplně funkční nebyl. Respektive k srdcím uživatelů si cestu nenašel. Když také odstranil veškeré konektory a nechal jen ty USB-C, mnohým se to nepozdávalo. Nyní zde máme hned HDMI, čtečku SD karet a dokonce se nám vrátil i magnetický napájecí konektor MagSafe. Muselo to ale Applu trvat dlouhých 5 let?

Pokud zde společnost tedy spíše vracela staré dobré a osvědčené, co se displeje týče, sáhla po novém. Mini-LED technologii displeje sice známe už z iPadů Pro, nově je však přítomná i u počítačů Mac. Je lepší než LCD a v mnohém se vyrovná dražšímu OLED. Displeje jsou také opatřeny ProMotion technologií, která se v posledních týdnech propírala zejména s iPhony 13 Pro. I MacBooky Pro tak nově disponují adaptivní technologií obnovování frekvence jejich displeje až do 120 Hz. Pohyb je plynulejší, animace hezčí a baterie se tím také více šetří. Ta ostatně vydrží 17 hodin u menšího a 21 hodin u většího modelu v případě přehrávání videa.

Přišel ale ještě jeden zajímavý prvek. Aby Apple zmenšil šasi, a především rámečky kolem displeje, které jsou po stranách 3,5 mm a nahoře 4,5 mm, musel někam vměstnat čelní 1080p kameru. Přistoupil tedy k výřezu. Tento trend, který se ostatní výrobci snaží eliminovat, jak mohou, Apple naopak rozšiřuje do další produktové řady. Pokud se vám to nelíbí, můžete pořád sáhnout po 13“ MacBooku Pro s M1 čipem.

Cena je to, oč tady běží

AirPody 3. generace s technologií prostorového zvuku a s dynamickým snímáním polohy hlavy, které vydrží až 6 hodin poslechu, jsou již v předprodeji za 4 990 korun. V prodeji od 26. října. Cena 14“ MacBooku Pro s M1 Pro čipem startuje na 58 990 korunách, pokud chcete výkonnější M1 Max, je cena 84 990 korun. V případě 16“ MacBooku Pro s M1 Pro čipem si připravte 72 990 korun, chcete-li jej s M1 Max čipem, je cena 90 990 korun.

Unikátem je nicméně 16“ MacBook Pro s M1 Max čipem, 10jádrovým CPU, 32jádrovým GPU, 32 GB paměti RAM a 1TB SSD úložištěm, který vás vyjde na 102 990 korun. Ten je navíc dále konfigurovatelný, kdy s jeho navýšenými paměti RAM i interním úložištěm atakuje hranici 180 tisíc korun. I všechny MacBooky Pro jsou již k dispozici k předobjednání. Jejich prodej začíná také 26. října.

Video placeholde
Apple AirPods 3 • Mobilmania.cz