KLDR znovu hrozí svatou válkou

armáda KLDR

armáda KLDR Zdroj: profimedia.cz

armáda KLDR
armáda KLDR
armáda KLDR
nový severokorejský vůdce Kim Čong-un
5
Fotogalerie
Severní Korea se více než dva měsíce po smrti diktátora Kim Čong-ila opět vrátila k tradičním pohrůžkám vůči Jižní Koreji a USA. Opět vyhrožovala svatou válkou, tentokrát v souvislosti s kombinovanými vojenskými manévry, které USA s Jižní Koreou chystají od 27. února do 9. března.

Severokorejská Komise národní obrany, která je nejvyšší mocenským orgánem v zemi, označila podle agentury AFP cvičení za „zastřené vyhlášení války“. Zároveň jsou podle komise manévry znakem „neodpustitelné válečné hysterie“, které severokorejská armáda a lid odpoví „svatou válkou podle vlastních pravidel“.

V čele Severní Koreje je po úmrtí Kim Čong-ila v polovině prosince jeho syn Kim Čong-un. Jižní Korea před pěti dny uskutečnila zhruba dvouhodinové cvičení v palbě z ostrovů, které se nacházejí v blízkosti sporné námořní hranice se Severní Koreou. Pchjongjang to označil za „promyšlenou vojenskou provokaci“. Nic jiného ale nepodnikl.

Na Korejském poloostrově panuje od války, která skončila v roce 1953 oficiálně příměří. KLDR usiluje o trvalou mírovou smlouvu s USA a Jižní Koreu přehlíží jako „loutkový režim“. Ani jedna korejská strana o formální mír fakticky ale ani nestojí, protože by tím přejala i odpovědnost za definitivní rozdělení poloostrova.

Na začátku roku se přitom mohlo zdát, že se ve vztazích mezi Severní Koreou a USA blýská na lepší časy. Korejci totiž naznačili, že nevylučují zastavení procesu obohacování uranu výměnou za potravinovou pomoc z USA. Dohoda se blížila uzavření na konci minulého roku, ovšem ještě před smrtí severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Nejmenovaný mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí poté obvinil USA z „politizace“ dodávek potravin. Uvedl, že vedení KLDR počká a „uvidí, jestli Spojené státy mají vůli vybudovat důvěru“ se Severní Koreou.