Kolísání trhů pokračuje kvůli slabé Evropě i Číně

Poražený týdne. Z řeckých dluhopisů se opět stává nechtěné zboží. Nejistota stáhla i tamní akcie

Poražený týdne. Z řeckých dluhopisů se opět stává nechtěné zboží. Nejistota stáhla i tamní akcie Zdroj: Reuters

Akciové i dluhopisové trhy po celém světě zažívají neklidné týdny. Na vině jsou obavy o další ekonomický růst. Především Evropa na hraně třetí recese a zpomalení v Číně dělají investorům vrásky na čele. Někteří ekonomové tvrdí, že problémy táhnoucí akcie dolů přetrvávají, jiní důvody k obavám nevidí.

„Zpomalení Číny je nevyhnutelné. Tamní růst by podle mě měl být šest až 6,5 procenta. To je stále dobrý výsledek. Nemáme na světě příliš ekonomik, které rostou alespoň pětiprocentním tempem,“ říká Mauro Ratto, šéf divize rozvíjejících se trhů v Pioneer Investments.

Ve Spojených státech už někteří straší kolapsem trhů a viníka hledají na druhé straně Atlantiku. „Existují obavy, že akciový index Dow Jones, který loni při započtení dividend vydělal 30 procent, se může stát obětí slabé ekonomiky v zahraničí. Zvlášť v době vzepětí americké ekonomiky a Fedem odhodlaným toto vzepětí udržet,“ postěžoval si například deník Wall Street Journal.

Nejistotu, kam se trhy vydají zítra, dokresluje vývoj posledních dvou týdnů. Skokový růst jeden den střídá prudký pokles o den později. Americký index S&P 500 tento týden připomíná houpačku. Po úterním téměř dvouprocentním růstu přišel středeční procentní pád. Většinu svých letošních zisků americký index již odevzdal a oproti začátku ledna je aktuálně „jen“ o pět procent výše.