Komise zváží český návrh na systém přenesené daňové povinnosti

Místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis

Místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis Zdroj: CTK

Evropská komise ve své chystané koncepci boje s neplacením daně z přidané hodnoty (DPH) zváží mimo jiné klady a zápory systému přenesené daňové povinnosti z prodejce na odběratele. Prohlásil to místopředseda komise pro euro Valdis Dombrovskis. Koncept, označovaný jako "reverse charge", už dlouhou dobu opakovaně nabízí český ministr financí Andrej Babiš. Komise také posoudí, zda má smysl, aby systém začal v Česku fungovat v rámci takzvaného "pilotního projektu".

„Je úspěch, že se nám to podařilo prosadit k debatě,“ prohlásil Babiš po jednání s dalšími ministry financí evropské osmadvacítky. Česko ve snaze o co nejširší zavedení systému podporuje deset zemí, uvedl v rozhovoru s novináři po dnešním jednání ministrů financí EU. Jeho slovenský kolega Peter Kažimír uvedl, že podporu české iniciativě vyjádřila většina členských zemí.

Výrazně skeptických států je podle Babiše sedm. O výhodách systému je chce český vicepremiér přesvědčit ještě před dubnem, kdy se věcí budou ministři zabývat znovu na neformálním jednání v nizozemském Amsterodamu.

„Ztrátami při výběru DPH jsou v rostoucí míře znepokojeny všechny členské země,“ připustil po ministerské schůzce nizozemský šéf státní kasy Jeroen Dijsselbloem. Právě jeho země nyní unii předsedá a boj s daňovými úniky je jednou z priorit tohoto předsednictví. Dombrovskis doplnil, že akční plán proti podvodům na DPH se bude zabývat také placením této daně při přeshraničních transakcích a dalšími otázkami i způsoby, jak výběr daně zlepšit.

Babiš: Je úspěch, že se nám to podařilo prosadit k debatě

Podle údajů komise bylo loni v unii na DPH vybráno o 168 miliard eur méně, než vybráno být mělo. Rozdíl představuje více než 15 procent, většinou se jedná o záměrné jednání. Slovenský ministr Kažimír podle svých slov „Babiše opět hlasitě podpořil“. Bratislava podle něj boj s úniky na DPH vnímá jako velmi vážné téma. Kažimír připomněl, že miliardy eur z těchto podvodů mohou chybět například při zvládání migrační krize.

Česko a další země podle něj chtějí především možnost autonomního a rychlého rozhodování v oblastech, kde jsou zjištěny závažné podvody s touto daní. Praha by si pilotní projekt představovala obdobně tomu, jaký se v roce 2008 chystala komise pro Rakousko. Tehdy systém, proti kterému se postavily některé unijní státy, nakonec spuštěn nebyl.

Přenesená daňová povinnost je založena na principu, že při poskytnutí služeb nebo zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Prodejce vystaví daňový doklad, kde proti běžnému daňovému dokladu neuvede výši DPH. Místo toho uvede, že výši daně je povinen doplnit a přiznat odběratel. Cílem opatření je zamezit podvodům a spekulacím v souvislosti s platbou DPH, především u takzvaných karuselových podvodů. Opatření se netýká koncových drobných spotřebitelů, ale plátců DPH, tedy firem a podnikatelů.