Kompromisní migrační zákon podporovaný Trumpem americkou Sněmovnou neprošel

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Profimedia

Americká Sněmovna reprezentantů ve středu odmítla návrh migračního zákona podporovaný prezidentem Donaldem Trumpem, který měl mimo jiné ukončit praxi rozdělování rodin přistěhovalců. Návrh počítající rovněž s ochranou imigrantů, kteří přišli do USA jako děti s rodiči, rozdělil Trumpovy republikány a nezískal jejich dostatečnou podporu, uvedla agentura AP. Výsledek hlasování otevřel v plénu sněmovny cestu jinému návrhu řešícímu výhradně situaci rodin, jímž by se kongresmani měli zabývat ještě tento týden.

Sněmovna, kde mají republikáni přesvědčivou většinu, návrh zamítla poměrem hlasů 301 ku 121. Norma, která byla označovaná za kompromisní, počítala se zrušením omezení pro vazební zadržování nezletilých s rodiči. Jejím cílem bylo, aby rodiče s dětmi byli zadržováni výhradně ve střediscích ministerstva vnitřní bezpečnosti. Vyřešit měla široce kritizovanou situaci, kdy byly více než dva tisíce dětí drženy odděleně od svých rodičů zadržených od květnového přitvrzení Trumpova boje proti nelegální migraci.

Návrh zcela odmítali demokraté, neboť obsahoval některé pro ně nepřijatelné body, jako například uvolnění financí na Trumpem prosazovanou stavbu zdi na hranici s Mexikem.

Prezident minulý týden vydal dekret zakazující rozdělování rodin migrantů, který však přinesl výsledek, jenž se Trumpovi nelíbí. Místo toho, aby byly rodiny zadržovány pohromadě, přestaly úřady zadržovat přistěhovalce s dětmi úplně.