Konec blokování internetu. Turci mají znovu přístup na YouTube

turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan

turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan Zdroj: ctk

Turecko přestalo po dvou měsících blokovat sociální síť YouTube. Nařídil to tamní Nejvyšší soud. Podle rozhodnutí blokováním sociálních sítí vláda porušovala práva svobodného projevu.

Po té, co před měsícem vláda premiéra Recep Tayyip Erdoğana povolila přístup na mikroblogovou síť Twitter, upustila i od blokace největšího internetového serveru pro sdílení videí. Podle tureckého telekomunikačního regulátoru byl YouTube zablokován na konci března letošního roku jako „preventivní opatření“.

Populární server přestal na území Turecka fungovat krátce po té, co byly na jeho stránkách zveřejněny nahrávky týkající se vládní korupce. Celé dva měsíce tlačily turecké soudy na premiéra Erdoğana, aby zákaz užívání YouTube zrušil. Ten to odmítal kvůli úniku nahrávek z oficiálních zasedání své strany. Na jedné nahrávce byly zachyceni vysocí armádní úředníci jak diskutují o intervenci v Sýrii. Další záznamy pak odhalovaly korupci lidí z blízkosti předsedy vlády.

Turecko letos vydalo kontroverzní zákon, který vládě umožnil zablokovat jakoukoli webovou stránku bez toho, aby si musela vyžádat povolení soudu. Premiér Erdoğan je známý svým vyhraněným postojem a ostrou kritikou sociálních sítí, nařízení Ústavního soudu, podle serveru BBC, vnímá jako urážku své vlády. Stránky YouTube i přes to mohou Turci od dnešního rána znovu používat.

YouTube byl v Turecku zablokován již dříve a to v roce 2007, zrušen byl až po třech letech.