Konzervativci mají skandál: prodávali přístup ke Cameronovi

David Cameron

David Cameron Zdroj: profimedia.cz

Britskými konzervativci otřásl korupční skandál. Zjistilo se totiž, že jeden z pokladníků strany Peter Cruddas nabízel přístup k premiérovi Davidu Cameronovi za "dar" ve výši 250 tisíc liber (zhruba 7,3 milionu korun). Informoval o tom britský list Sunday Times, který zároveň zveřejnil nahrávku, na níž Cruddas nabízí schůzku s Cameronem převlečeným reportérům deníku. Agentura AP později oznámila, že Cruddas na svůj post rezignoval.

Konzervativní strana uvedla, že tento případ prošetří, ale dodala, že žádný podobný dar přijat nebyl. Jak napsal zpravodajský server BBC, Cruddas byl v červnu 2011 jmenován jedním z pokladníků konzervativců a je také zakladatelem internetové obchodní společnosti Currency Management Consultants Ltd.

Cruddas dnes oznámil, že odstoupí a připustil, že do jeho pravomocí nabízení přístupu k premiérovi Davidu Cameronovi nespadalo. Dodal, že lituje „jakéhokoli dojmu nepatřičnosti“, který mohl vzbudit.

Na nahrávce je Cruddas slyšet, jak projednává, jak různě vysoký dar zajistí zájemci rozdílný druh přístupu. „Za 200 až 250 táců je první liga (přístup k premiérovi). První věc, kterou chceme udělat, je dostat vás na večeře Camerona/Osbournea,“ řekl s odvoláním na premiéra a britského ministra financí George Osbournea.

„Získáte opravdu hodně informací, a když se sejdete s premiérem, seznámíte se s Davidem Cameronem, ne s předsedou vlády,“ pokračuje nahrávka, která slibuje, že všechny schůzky jsou striktně důvěrné. „Když jste s něčím nespokojení, budeme vám naslouchat a přidáme to pod číslem deset politickému výboru.“

Konzervativní strana v prohlášení uvedla: „Žádné dary nebyly dokonce ani zvažovány. Všechny dary Konzervativní straně musí být v souladu s požadavky volebního zákona, což náš výbor striktně dodržuje.“