Koronavirová situace ve Spojených státech se zhoršuje. Masivně přibývá nakažených

Koronavirus v USA.

Koronavirus v USA. Zdroj: Reuters

Koronavirus v USA.
Koronavirus v USA.
Koronavirus v USA.
Koronavirus v USA.
Koronavirus v USA.
10
Fotogalerie

Epidemická situace ve Spojených státech se o víkendu dál zhoršovala a země s 330 miliony obyvatel nyní registruje více než 400 tisíc infekcí koronavirem na den. Ukazují to statistiky Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) a deníku The New York Times (NYT). V posledních dnech rychle přibývají i pacienti hospitalizovaní s covidem-19, na některých místech znovu panují obavy z přetížení zdravotnictví.

USA zažívají od poloviny prosince explozi koronavirové nákazy. Průměrný přírůstek za sedm dní za tu dobu stoupl ze zhruba 120 tisíc infekcí za den na více než trojnásobek. Podle NYT se po neděli průměr dostal na hodnotu 401 252, statistiky JHU ukazují číslo ještě asi o 3 tisíce vyšší. Podle JHU zároveň v uplynulém týdnu testy potvrdily asi dvakrát tolik nákaz jako během předchozího týdne.

Počty evidovaných nákaz jsou nyní vysoko nad předchozími rekordy z loňského ledna. Přesto může být skutečné tempo šíření viru SARS-CoV-2 ještě výrazně vyšší, neboť na některých místech byla v posledních dnech extrémně vysoká míra pozitivity testů, i nad 50 procenty. Američané se za prudkého rozmachu epidemie potýkají s problémy s přístupem k testům na koronavirus.

Video placeholde
Koronavirus: Varianta Omikron • Videohub

V USA podle všeho podobně jako na západě Evropy převládá koronavirová varianta omikron, kterou zaznamenali v listopadu vědci z Jihoafrické republiky. Nová podoba viru se zdá být spojená s menším rizikem hospitalizace než dříve dominantní delta, při rekordních počtech nákaz však i navzdory tomuto faktoru a účinku očkovací kampaně hrozí zahlcení zdravotnického systému.

Některé části USA aktuálně registrují rekordní či téměř rekordní počty lidí s koronavirem v nemocnicích, jako například šestimilionový stát Maryland, který na Nový rok hlásil přes 2500 hospitalizovaných. Celkově podle NYT v amerických nemocnicích leželo na 98 tisíc nakažených. Bilance je nyní těsně pod maximem z loňské letní vlny a asi o 40 tisíc nižší než loni v lednu za dosud nejhorší fáze epidemie v zemi.