Královna představila priority britské vlády

Britská královna Alžběta II.

Britská královna Alžběta II. Zdroj: CTK

Premiér David Cameron vydal Britům nejasný signál ohledně svých dalších priorit. Řada konzervativců vyzvývala kabinet, aby se po prohraných místních volbách soustředil na to, co lidi nejvíce zajímá - tvorbu pracovních míst a zajištění hospodářského růstu, a nerozptyloval se jinými záležitostmi. Jedním z bodů programu vlády na další období, jenž představila královna Alžběta II., je ale reforma Sněmovny lordů.

„Prvořadým úkolem vlády zůstává zvládnutí rozpočtového deficitu a vyvinutí veškerého úsilí k dosažení návratu hospodářského růstu, vytvoření pracovních míst a příležitostí pro těžce pracující lidi v celé Británii,“ ujištoval přesto Brity Cameron.

Královna představila 19 nových zákonů, týkajících se mimo jiné podpory rodin, penzijní a bankovní reformy, hospodaření místních samospráv a investic do obnovitelné energie. Lídr opozičních labouristů Ed Miliaband je sice ochotný podpořit některé kroky, například flexibilní rodičovskou dovolenou, celkově však v programu postrádá základní kroky v oblasti sociální péče. „Žádná změna, žádná naděje - to je skutečně poselství královnina proslovu,“ poznamenal.

Camerona a šéfa liberálních demokratů Nicka Clegga se tázal, proč je součástí balíku snaha o z větší části volenou a štíhlejší horní komoru parlamentu, když tvrdili, že to pro ně není priorita.

O tom, že se tím vláda nestrefila ani do všeobecné nálady, svědčí reakce v diskusích pod články. “Co mají všechny tyto žvásty znamenat? Kde je snaha dostat miliony zpátky do práce, imigrace, boj s kriminalitou a podobně? Místo toho se budou hodiny dohadovat o Sněmovně lordů,“ napsal jeden z přispěvatelů na webové stránce BBC.