Kreml navýší podporu propagandy v zahraničí

Oblast kolem Kremlu, Moskva

Oblast kolem Kremlu, Moskva Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Soloviova via Flickr

Ruská vláda chce v příštích třech letech prudce zvýšit výdaje na státní propagandu do zahraničí. Podle agentury TASS to vyplývá z nového vládního návrhu na zapojení země do mezinárodní informační výměny. Zatímco podle původních plánů měl státní rozpočet podpořit „národní informační zájmy“ v letech 2015-17 částkou 45,7 miliardy rublů (17 miliard korun), podle poslední informace to bude 69 miliard rublů (26 miliard korun).

Příjemci státní podpory mají být televizní stanice Russia Today, nepřetržitý zpravodajský kanál vysílající v angličtině, a agentura Rossija segodňa, mohutný zpravodajský konglomerát vybudovaný loni s využitím kapacit tiskové agentury RIA Novosti.

Zvýšení výdajů má podle zastřešujícího ministerstva spojů „rozšířit účast Ruské federace v mezinárodní výměně informací“ a zajistit „obranu národních zájmů země v informační sféře“. Smyslem je budovat objektivní obraz o Rusku a jeho politice v cizině.

Efektivitu investic bude prý vláda posuzovat podle sledovanosti televizního zpravodajství a objemu citací ruských státních médií v zahraničním tisku.

Rusko začalo v podmínkách prohlubující se izolace výrazně dbát na rozsah státem kontrolovaných informací vysílaných do zahraničí. Na domácí scéně zároveň zpřísňuje kontrolu opozičních médií, posiluje cenzurní dohled a komplikuje práci redaktorům a vydavatelům sdělovacích prostředků kritických vůči Kremlu.