Kreml nese pokles rublu s nelibostí. Centrální banka kvůli tomu nečekaně zvýšila úrokovou sazbu

Sídlo ruské centrální banky

Sídlo ruské centrální banky Zdroj: Reuters

Ruská centrální banka se snaží zastavit pád jejich národní měny a zvýšila tak základní úrokovou sazbu o 3,50 bodu na 12 procent. Rubl v pondělí oslabil za důležitou hranici 100 rublů za dolar. 

Kreml nese výrazný pokles kurzu rublu se značnou nelibostí. Ekonomický poradce prezidenta Vladimira Putina Maxim Oreškin v pondělí centrální banku za její dosavadní měnovou politiku kritizoval a nepřímo ji vyzval, aby situaci řešila.

Jen několik hodin po slovech Putinova ekonomického poradce, když pokles rublu pokračoval a dolar překonal hranici 102 rublů, oznámila centrální banka, že se její bankovní rada mimořádně sejde. Tím alespoň na čas hodila rublu záchranné lano.

„Inflační tlaky sílí,“ uvedla dnes centrální banka. „Cílem našeho rozhodnutí je omezit rizika pro cenovou stabilitu,“ dodala. Nejbližší řádné zasedání měla přitom původně naplánováno až na 15. září.

Na ruskou ekonomiku mají negativní dopady sankce, které vůči Rusku zavedly západní státy za to, že Putinův režim loni v únoru napadl Ukrajinu. Bezprostředně po zahájení invaze, která znamenala pro ruskou měnu šok, centrální banka základní úrok více než zdvojnásobila a posunula jej až na 20 procent. Až se situace zklidnila, začala základní sazbu snižovat, až se s ní loni v září dostala na 7,50 procenta.

Rubl prudce oslabil už na konci loňského února, hned po zahájení invaze. Loni v březnu tak dolar vystoupil až nad 120 rublů, než se ruská měna vzpamatovala a v následujících měsících zpevnila na maximum za více než sedm let. Přispělo k tomu omezení pohybu kapitálu, k němuž Rusové přistoupili, a také růst exportních příjmů. Už loni v červnu ruská měna zpevnila pod 60 rublů za dolar.

Od konce loňského roku ale rubl vytrvale oslabuje, od začátku letošního roku ztratil k dolaru asi 30 procent hodnoty a od začátku invaze na Ukrajinu asi 25 procent. Dnes po nečekaném zvýšení základní sazby měna skokově zpevnila až na 94,55 rublu za dolar, později část zisků odevzdala a pohybovala se kolem 98,30 rublu za dolar.