Kreml se v Sýrii snaží o etnickou čistku, tvrdí turecký premiér

Ruská stíhačka Su-30

Ruská stíhačka Su-30 Zdroj: ctk/AP

Rusko usiluje o etnickou čistku v severosyrské provincii Latákíja a nutí místní turkmenské a sunnitské obyvatelstvo k útěku, prohlásil dnes turecký premiér Ahmet Davutoglu. Podle něho chce Moskva v oblasti zabezpečit ruské a syrské základny.

„Rusko se snaží o etnickou čistku v severní Latákíji, přinutit veškeré turkmenské a sunnitské obyvatelstvo, které nemá dobré vztahy s režimem (syrského prezidenta Bašára Asada), aby odešlo. (Rusové) je chtějí vyhnat, chtějí etnicky vyčistit tuto oblast, aby režimní a ruské základny v Latákíji a Tartúsu byly chráněny,“ řekl Davutoglu zahraničním novinářům v Istanbulu.

Davutoglu, jehož země zažívá nejhorší krizi ve vztazích s Ruskem od dob studené války kvůli nedávnému sestřelení ruského vojenského letadla tureckou stíhačkou, dnes také řekl, že je Turecko připraveno s Moskvou spolupracovat na tom, aby už k podobnému incidentu nikdy nedošlo.

Turecký premiér vyzdvihl zvyšující se kvalitu spolupráce Turecka se Spojenými státy v rámci boje proti extremistickému Islámskému státu zejména v oblasti koordinace zásahů proti pozemním cílům v oblastech ovládaných extremisty.

Turci v Iráku

Davutoglu se vrátil i k otázce vyslání tureckých vojáků do severního Iráku, což vyvolalo protesty vlády v Bagdádu. Podle šéfa turecké vlády jde o akt solidarity, a ne agrese. Upozornil, že v oblasti působí turečtí vojenští instruktoři, jejichž bezpečnost je ve větším ohrožení ze strany Islámského státu.

Předseda vlády také hovořil o nejnovějším vývoji vztahů Turecka s Evropskou unií, která se zavázala pomoci Ankaře s pokrýváním nákladů na pobyt hlavně syrských uprchlíků na tureckém území. Projevil „optimismus“, že začala nová éra v těchto stycích. Nejdéle do tři čtvrtě roku očekává prý liberalizaci vízové povinnosti pro Turky jedoucí do Evropské unie a uzavření dohody o opětovném přijímání uprchlíků z unie, kteří Turecko využili jako tranzitní zemi pro své stěhování do Evropy.