Krize se nevyhnula ani Švýcarsku - ekonomika překvapivě klesla

Centrum švýcarského hospodářství Zürich.

Centrum švýcarského hospodářství Zürich. Zdroj: wikimedia.org

Švýcarský hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí překvapivě snížil o 0,1 procenta po nárůstu o půl procenta v předchozích třech měsících. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Státní úřad pro hospodářské záležitosti. Analytici podle agentury Reuters počítali s nárůstem ekonomiky o 0,2 procenta.

„Švýcarské hospodářství dlouhou dobu úspěšně odolávalo obtížnému trendu v eurozóně. Mírný pokles ve druhém čtvrtletí však ukazuje, že švýcarská ekonomika se nedokáže zcela izolovat. Propojení v rámci Evropy je příliš silné,“ upozornil analytik Bernd Hartman ze společnost VP Bank.

Švýcarská ekonomika byla ve druhém čtvrtletí zasažena slabším exportem, který je důsledkem dluhové krize v eurozóně. „Je to nečekaný pokles,“ řekl k údajům o HDP analytik Janwillem Acket ze společnosti Julius Bär. „Hospodářský růst ve Švýcarsku není tak silný, jak se myslelo,“ dodal Maxime Botteron z firmy Credit Suisse. Předpověděl, že v celém letošním roce švýcarská ekonomika stoupne o 0,5 procenta.

Hartman upozornil, že investice budou ve druhé polovině roku omezené kvůli nejistým ekonomickým vyhlídkám. Poukázal rovněž na negativní dopady zhoršujících se podmínek na trhu práce na spotřebitelskou důvěru.