Krize v Evropě by mohla vést k nepokojům, obává se americký generál

Martin Dempsey

Martin Dempsey Zdroj: osd.dtic.mil

Šéf amerického sboru náčelníků štábů Martin Dempsey prohlásil, že ho znepokojuje narůstající finanční krize v eurozóně, která by podle něj mohla vést až k občanským nepokojům. Jak informoval server BBC, poslední kroky evropských lídrů generála nepřesvědčily o tom, že se eurozónu podaří udržet pohromadě. Ohroženi v případě rozpadu evropské spolupráce by byli i američtí vojáci, dodal Dempsey.

„Eurozóna je ve velkém nebezpečí,“ prohlásil americký generál. „Vím, že byla přijata některá opatření v rámci monetární a fiskální politiky, která mají 17 členů eurozóny stmelit. Je ale nejasné, alespoň pro mě, jestli to bude to správné lepidlo, které vše udrží pohromadě,“ řekl Dempsey na setkání washingtonského think-tanku Atlantic Council.

Důsledky by rozpad eurozóny mohl mít i přímo pro Pentagon, myslí si Dempsey. Do ohroženi by se podle něj mohli dostat mimo jiné desetitisíce amerických vojáků v Evropě. Spojené státy mají na starém kontinentu přes 80 tisíc vojáků a 20 tisíc civilních pracovníků.

Dempsey rovněž vyjádřil obavu nad osudem vývoje mezinárodního projektu letounu F-35 Joint Strike Fighter, který je financován členskými státy NATO. Podle něj by byl projekt ve velkém ohrožení, kdyby musely kvůli krizi evropské státy razantně seškrtat své výdaje na obranu.