Krizí postižený Kypr volí prezidenta

Volby na Kypru

Volby na Kypru Zdroj: ctk

Na Kypru dnes začalo první kolo prezidentských voleb. Favoritem je podle průzkumů konzervativní politik Nikos Anastasiadis (66), šéf největší opoziční strany Demokratické shromáždění (DISY). Kypr se nyní potýká s finančními problémy a žádá pomoc od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

Pokud v prvním kole, jehož výsledky by mohly být známy ještě dnes, nezíská žádný z jedenácti kandidátů nadpoloviční většinu hlasů, uskuteční se 24. února další kolo. Na Kypru má volební právo zhruba 545 tisíc obyvatel a v prvním kole se očekává více než čtyřicetiprocentní účast, napsala agentura DPA.

Nynější prezident Demetris Christofias nekandiduje. Jeho popularita v poslední době klesla v důsledku ekonomických problémů, kvůli kterým bude země podle odhadů potřebovat úvěrovou pomoc zhruba 17,5 miliardy eur (445 miliard Kč).

Opoziční předák Anastasiadis tvrdí, že je odhodlán zajistit mezinárodní záchranný program i za cenu velkých úspor. Jeho největším rivalem v prezidentském klání je nezávislý kandidát a exministr zdravotnictví Stavros Malas, jehož podporuje vládní komunistická Pokroková strana pracujícího lidu. Podle některých názorů by Anastasiadis mohl zvítězit již v prvním kole.