Krym bude denně šest hodin bez proudu, Ukrajina omezí dodávky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7/ Tomas Blazek

Ukrajina hodlá v září značně omezit dodávky elektřiny na Krymský poloostrov, který letos na jaře anektovalo Rusko. Ukrajinská státní energetická společnost Ukrenergo oznámila, že proud na Krym nebude dodávat vždy dvě hodiny dopoledne a pak čtyři hodiny večer.

Opatření, které má trvat od příštího týdne až do 30. září, je podle Ukrenergo způsobeno nedostatkem paliva v ukrajinských elektrárnách, informovala dnes agentura ITAR-TASS. Dodávky Ukrajina zastaví každý den mezi 9:00 a 11:00 a následně mezi 19:00 a 23:00.

Podle ruského deníku Komersant, který na plánované výpadky dodávek na Krym upozornil, bude opatření ukrajinské společnosti znamenat úplné odstřižení velké části domácností a podniků od elektřiny. Krymský poloostrov má totiž jen velmi omezené vlastní zdroje a většinu energie mu dodávají právě ukrajinské elektrárny.

Moskvou dosazený úřadující krymský gubernátor Sergej Aksjonov uvedl, že Krym plně využije svých dvou tepelných elektráren a také zdrojů obnovitelné energie z větrných a solárních elektráren. Poptávce to ale nebude stačit.

Omezení o polovinu

Co se týče dodávek elektřiny, i na Ukrajině panuje nouzový stav. Boje na východě země totiž zastavily činnost tepelných elektráren, jež dodávají až 40 procent celkové ukrajinské spotřeby.

Podle zpráv energetické společnosti Ukrinterenergo, které cituje agentura Reuters, bude Ukrajina na Krym dodávat v ranních a večerních hodinách 300 megawattů, během dne 500 megawattů a v noci 600 megawattů. průměrná denní spotřeba na Krymu je kolem 1000 megawattů. Pokud zákazníci na Krymu nebudou omezení dodržovat, mohou se dodávky elektřiny přerušit zcela, pohrozil Ukrinterenergo.