Krym má další potíže, Kyjev zahájil blokádu nákladní dopravy

Nákladní vlak na Krymu

Nákladní vlak na Krymu Zdroj: CC BY-SA 2.0: Philip Clifford; Flickr

Ukrajinské úřady dnes zahájily blokádu nákladního automobilového a železničního spojení s anektovaným Krymem. Oznámila to kyjevská vláda. Opatření předcházel dopis prezidenta Petra Porošenka, který vládě navrhl spojení mezi Ukrajinou a anektovaným Krymem dočasně pozastavit. Premiér Arsenij Jaceňuk tento krok rovněž doporučil.

„Hlava státu v dopisu navrhuje vládě dočasně zastavit nákladní automobilovou a železniční dopravu s Krymem v obou směrech,“ uvádí se v dnes zveřejněném prohlášení Porošenkovy kanceláře. Dopis konstatuje, že „jedním z nynějších prioritních úkolů orgánů státní moci je určení modelu dalších vztahů Ukrajiny s okupovaným Krymem“. Rozhodnutí zastavit nákladní přepravu padlo bezprostředně poté.

Přeprava nákladu na Krym a z okupovaného poloostrova vázne už od poloviny září, kdy se živelně rozhodli zastavit dopravní spojení aktivisté hnutí Blokáda Krymu. Minulý víkend se protiruští aktivisté odhodlali k dalšímu kroku, když zřejmě jejich rukama severně od Krymu padly dva sloupy dálkového elektrického vedení a dodávka proudu z Ukrajiny na poloostrov se zastavila.

Premiér Jaceňuk dnes zároveň pohrozil, že Kyjev „zrcadlově“ odpoví na plán Ruska zastavit s platností od 1. ledna příštího roku dovoz ukrajinských potravin do Ruska. Ministr vnitra Arsen Avakov dnes prohlásil, že Ukrajina by měla zastavit jakékoli obchodní styky s anektovaným Krymem. Avakov rovněž podpořil zastavení dodávek proudu.

Moskva o záměru zastavit dovoz potravin z Ukrajiny informovala minulý týden. Ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev řekl, že plán souvisí se zapojením Kyjeva do protiruských sankcí, vyhlášených v Evropské unii a USA po loňské ruské anexi Krymu.