Kuba musí sáhnout k drastickým úsporám, zemi sráží krize ve Venezuele

Kuba

Kuba Zdroj: ctk

Stará auta Kubánci neustále opravují
Novinky nabízené v Havaně
Ceny nových vozů Kubánce zklamaly. Jsou neúnosně vysoké
Neuvěřitelně zastaralý autopark slouží i k přepravě potravin
Turistě na Kubě
12
Fotogalerie
Hospodářská a politická krize ve Venezuele má nepříznivé dopady na kubánskou ekonomiku a Kubánci se budou muset připravit na těžké časy. Řekl to kubánský prezident Raúl Castro na zasedání Národního shromáždění. Komunisty ovládaný "ostrov svobody" musí podle něj snížit výdaje a dodávky energií. Ministr hospodářství Marino Murillo upřesnil, že vláda drasticky sníží dodávky elektřiny, dovozy a investice a omezí spotřebu paliv o 28 procent.

Růst kubánské ekonomiky zpomalil v letošním prvním pololetí na jedno procento ze 4,7 procenta ve stejném období loňského roku. Ekonomika tak rostla polovičním tempem, než jaké předpokládala vláda. Rázná úsporná opatření zcela jistě povedou k celoročnímu hospodářskému poklesu, jemuž nezabrání ani masivní příliv turistů z USA.

Ekonomické vyhlídky se kvůli nižším cenám komodit zhoršily napříč Latinskou Amerikou a poklesem cen trpí kubánský vývoz niklu, ropných produktů a cukru. Castrovo varování přišlo v době, kdy Kubánci vzhledem k ekonomickým reformám v zemi a oteplení ve vztazích se Spojenými státy očekávají zlepšení hospodářské a životní situace.

Tyto naděje ale těžce zasáhla krize ve Venezuele, jejíž socialistická vláda je klíčovým spojencem a hlavním obchodním partnerem Kuby. Země, která závisí na příjmech z ropy, se potácí v hluboké politické a ekonomické krizi, provázené nedostatkem základního zboží a vysokou inflací.

Přestože kubánský prezident Castro se o této krizi obecně zmínil již v prosinci, nyní je to podle agentury AP poprvé, kdy o ní mluvil konkrétně. Castro řekl, že Kuba dostává od Venezuely méně pohonných hmot podle preferenčních podmínek uzavřených před více než deseti lety tehdejšími prezidenty Fidelem Castrem a Hugem Chávezem.

Podle údajů agentury Reuters klesly dodávky ropy od venezuelské státní ropné společnosti PDVSA na Kubu v letošním prvním pololetí meziročně o 40 procent.

Kuba v důsledku toho musí omezit veškeré nadbytečné výdaje, nahradit zboží z dovozu produkty domácí výroby, snažit se o hospodárnější využití energií a investovat do odvětví, z nichž plynou příjmy, uvedl Castro.

Ministr Murillo na dnešním uzavřeném zasedání Národního shromáždění řekl, že Kuba letos sníží dovoz o 15 procent na necelých 12 miliard dolarů (293 miliard korun). Vláda pozastaví 17 procent plánovaných investic a dovozy na úvěr budou podléhat přísné regulaci.

Dodávky elektrické energie se sníží celoročně o šest procent, přičemž většina tohoto omezení připadne na druhé pololetí a postiženy budou zejména sektory, které nepřispívají k exportním příjmům nebo k náhradě dovozů, uvedl Murillo.