Venezuele hrozí politický a hospodářský převrat, Maduro bojuje o přežití

Nicolas Maduro

Nicolas Maduro Zdroj: ctk

V živořící Venezuele sílí snaha o odvolání prezidenta Nicoláse Madura a nástupce Huga Cháveze očividně panikaří. Prodloužil stav nouze, slibuje konfiskaci odstavených továren a hrozí uvězněním jejich vedení. „Musíme přijmout veškerá opatření k obnovení výrobní produkce, paralyzované buržoazií,“ prohlásil v sobotu. Příští víkend by se v zemi mělo uskutečnit vojenské cvičení, namířené proti nespecifikovaným zahraničním hrozbám.

Ekonomika Venezuely se dostala do kritického bodu. Dlouhodobě neřešené problémy ještě prohloubil pokles cen ropy. V zemi chybí stále více základních životních potřeb, od jídla po léky, inflace loni dosáhla 180 procent. Pracovní týden ve státní správě byl koncem dubna kvůli úsporám energie zkrácen na dva dny a prezident Venezuelanky dokonce vyzval, aby nepoužívaly fény na vlasy.

Za těchto okolností se proti němu obracejí i dosavadní stoupenci. Odchod bývalého řidiče autobusů si aktuálně přeje téměř 70 procent lidí. Demonstrace proti zdržování referenda o odvolání Madura se uplynulý týden zvrhla v násilí, protestující házeli kameny a policie proti nim nasadila slzný plyn.

Vedení země si otevřeně troufají kritizovat i představitelé byznysu. Aktuální Madurova pohrůžka přišla poté, co přední potravinářská firma Polar Group obvinila vládu ze špatného řízení, kvůli němuž už není schopná dovážet ječmen. Musela tak zastavit výrobu piva, které tvořilo 80 procent domácí spotřeby.

Prezidentské vládnutí na hranici ústavnosti

Poté, co koncem minulého roku ztratil většinu v parlamentu, pokouší se Maduro zachovat si moc jinými prostředky. V pátek prodloužil a rozšířil stav nouze, jenž podle něj umožní stát stabilizovat a odvrátit domácí i zahraniční hrozby. Naznačil, že výjimečná opatření budou fungovat až do roku 2017. Opozice se mu v tomto stylu vládnutí snaží zabránit.

„Mluvíme o zoufalém prezidentovi, který se posunul na hranici zákonnosti a ústavnosti,“ uvedl o víkendu opoziční lídr Jesús Torrealba. V tuto chvíli ale není jisté, zda se kritikům vedení podaří referendum prosadit do 10. ledna příštího roku.
V případě jeho úspěchu by to znamenalo nové prezidentské volby.

Kolaps na dohled

Spojené státy v sobotu varovaly, že Venezuela je na prahu ekonomického a politického kolapsu. „Můžete slyšet praskání ledu. Víte, že krize přichází,“ citovala agentura Reuters jednoho z představitelů země. Ve Washingtonu nevylučují ani scénář, že se socialisté prezidenta raději sami zbaví.

Maduro přitom tvrdí, že Američané v jeho vlasti aktivizují fašistickou pravici, kterou povzbudil brazilský puč proti dočasně odvolané prezidentce Dilmě Rousseffové.